Összehasonlító fül

Nyaralásra, kirándulásra is magaddal vinnéd drónod? A legszebb felvételek itt készülnek! Ezekre a dolgokra azonban mindenképp ügyelj, ha utaznál drónoddal.


ESC
search

Utazás drónnal: ezekre ügyelj, ha magaddal vinnéd drónod a nyaralásra!

Utazás drónnal: tippek és szabályok, amiket érdemes betartani

A legszebb felvételek minden kétséget kizáróan az utazások során születnek. Legyen szó akár egy tengerparti nyaralásról, akár a hegyek felfedezéséről vagy épp egy nagyváros körberepüléséről, minden bizonnyal maradandó élményeket, és páratlan felvételeket szerezhetsz, ha magaddal viszed drónod is. Van azonban néhány fontos dolog, amit nem árt, ha megjegyzel és betartasz a drónozás során utazásaid alkalmával – ezeket gyűjtöttük most össze.


Fektess be egy jól hordozható drónba! 

Főként ha sokat utazol - és a legtöbb alkalommal szívesen elvinnéd a drónod is – érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni a drón vásárlása során. Ha autóval szeled át az országot, vagy épp Európát, akkor természetes, hogy rugalmasabb a szállítás, de ha a repülős utakat helyezed előtérbe, a hordozhatóság igenis fontos – pláne a poggyásszabályok miatt, amelyekre az alábbiakban részletesebben is kitérünk.

 

Tippünk: A DJI Mavic Pro és DJI Mavic 2 szériák a legnépszerűbbek ebben a kategóriában, hiszen kis méretük és praktikusságuk tökéletes utazó partnerré teszi őket amellett, hogy minőségben is több, mint megfelelőek. Érdemes azonban kicsit jobban körül nézni a piacon, hiszen a DJI után is van élet: a Walkera Vitus Starlight drónja például közel azonos tudással elérhető, ám jóval kedvezőbb áron.

 

Ne spórolj a drón táskán!

Tudjuk, tudjuk… egy szuper filter, egy smart controller vagy épp plusz egy drón akkumulátor sokkal izgalmasabb, mint egy táska… 


De azt azért nem akarod, hogy drónod utazás közben sérüljön meg, ugye? Márpedig ha nem teszel megfelelő óvintézkedéseket, könnyen előfordulhat. Természetesen itt is fokozottan veszélyeztetettek a repülős, esetleg buszos utak, de balesetek mindenhol történhetnek! 

 

Tippünk: Válassz drónodhoz kemény fedelű hordtáskát, ha lehet, minél masszívabbat! A népszerűbb márkákhoz már akár vízálló drón táskák is elérhetőek, amely a kalandorok számára lehet nagy segítség. 

 

Kiegészítők és alkatrészek, amikre szükséged lesz az utazás során drónodhoz

Talán az extra akkumulátorra már egy drónos figyelmét sem kell felhívni, hiszen alapvető dolog, hogy szeretnénk minél több időt a levegőben tölteni. Nem árt azonban, ha egy nagyobb utazás során ennél kicsit jobban felkészülsz, és akár alkatrészeket (propellereket, stb), és javító készletet is viszel magaddal.

 

Tippünk: egy tekercs szigszallag, egy készlet pót propeller és egy mini csavarhúzó kihúzhat a pácból egy kisebb ütközés után! 

 

Utazás drónnal repülőn? Ezekre mindenképp ügyelj! 

A drónok rendkívül drága, mégis törékeny gépek, ezért ha nem muszáj, nem érdemes őket a gép gyomrába küldeni feladott poggyászként. Természetesen utazás előtt mindig érdemes tájékozódni a légitársaság aktuális szabályzatairól (amelyek igen gyakran változnak!).


A lithium polymer akkumulátorok valódi tűzveszélyt jelenthetnek a repülőgépen, ezért mindenképp alaposan tájékozódj indulás előtt – a repülés során pedig érdemes az akksikat olyan helyen tárolni, ahol időnként ellenőrizheted. Ha bármi rendellenességet, melegedést tapasztalsz, jelezd azt a fedélzeti személyzet számára! 


Tippünk: Mindig kövesd a légitársaság szabályzatát, és ha van rá lehetőség, vidd magaddal a fedélzetre a drónt (de az akkumulátort mindenképp)! A biztonsági ellenőrző kapunál az akkumulátorok külön tálcára tedd ki, hogy jól látható legyen – így elkerülheted a félreértéseket.

 

Külföldi utazás drónoddal? Ismerd meg, és tiszteld a helyi dróntörvényeket! 

Ahogy egyre népszerűbbek a drónok, úgy születnek hozzájuk köthető új írott és íratlan szabályok is. Ráadásul koránt sem beszélhetünk egységes szabályozásról (még Európán belül sem – pláne azon kívül), így mindenképp elengedhetetlen, hogy alaposan tájékozódj indulás előtt! Vannak országok, ahol egészen könnyű dolgod lesz, ha repülni akarsz – de Egyiptomban például pusztán azért letartóztathatnak, mert nálad van a drón…

 

Tippünk: Mindig ügyelj rá, hogy az aktuális szabályokat olvasd el! Ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes drónos közösségekben kérdezősködni a tapasztalatokról. 

 

Utazás során is: kerüld a tömeget drónoddal! 

Mindegy, hogy az adott országban írott törvény korlátozza-e vagy sem a drónok tömeg feletti használatát, mindenképp érdemes elkerülni azt. Akármilyen profi drónpilóta is vagy, balesetek előfordulnak: akár egy mágneses interferencia is megzavarhatja a drónt, és minden óvatosságod ellenére is lezuhanhat. Ez önmagában is elég nagy baj, de ha megtörténik, legalább másnak ne árts vele! 

 

Tippünk: mindig válassz biztonságos repülési pontot, és készíts repülési tervet! 

 

Vigyázz az állatvilágra drónozás közben! 

Mindig lenyűgöző felvételek születnek abból, ha az élővilágot filmezed drónoddal. Csodálatos látni őket saját élőhelyükön, természetes viselkedésük közben – és egy-egy ilyen felvétellel biztos, hogy hatalmas sikert aratsz majd.


De ne csak magadra gondolj! Sok állat számára a repülő drón hangja, vagy csupán (ragadozó madárra emlékeztető) megjelenése és közelsége is pánikot okozhat. Talán Te is láttad az alábbi videót korábban:

Az érdekes, csodálatosnak vélt felvételről csakhamar kiderült, hogy akár a kisbocs életébe is kerülhetett volna. Az anyamedve ugyanis szakértők szerint a videóban egyszer azért „löki vissza” a bocsot a mélységbe, mert megijed a dróntól.

 

Tippünk: tiszteld az állatvilágot! Természetes, hogy veszélyeztetni nem szabad az állatokat – de arra is ügyelj, hogy ne is ijeszd meg őket.

 

Mindig tartsd szem előtt drónod utazás során is!

Távoli tájakon izgalmas látnivalókat fedezhetsz fel drónoddal, és nagyon csábító lehet minél messzebb engedni a madarat. Pláne, hogy FPV módban élőben láthatsz mindent, amit a kis kamera is lát, így biztonságban érzed magad! De Murphy sosem alszik, és a videó jel eltűnhet. Sőt. Ha eleget drónozol, biztosak vagyunk benne, hogy veled is megtörténik majd. Ilyenkor, ha szabad szemmel nem látod már a drónt, nagy kihívás lehet pontosan vezetni! 

 

Tippünk: ne vállalj felesleges kockázatot. Ha messzire szeretnél repülni, olyan felszállási pontot válassz, ahonnan jól belátod a területet! 
 

címkék:
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez