Összehasonlító fül

A DJI bemutatott nem régiben egy új drónt a Mavic Air-t, ami már a specifikációkból is nagyon jó drónnak tűnik. A DJI a Spark és a Maciv Pro közötti szakadékot szerette volna kitölteni az új drónnal, ezért úgy tervezték meg a drónt, hogy kezdőknek is és fél profiknak is tökéletes választás legyen. Ha drón vásárláson gondolkozol, mindenképpen nézd m


ESC
search

Az összecsukható drónok harca – Fej fej mellett a DJI Mavic Air és a Mavic Pro

Mavic Air vs Mavic Pro, cikkünkből minden kiderül

A DJI nemrégiben mutatta be legújabb drónját, a Mavic Air-t. Az Air nagyjából félúton helyezkedik el az olcsóbb DJI Spark és a korábban aranyközépútnak tartott Mavic Pro között. Ez a 4K-s videófelvételt nyújtó, hordozható szerkezet lehet az a drón, amire a legtöbben vártak.


Mit mutatnak a számok? – A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO összehasonlítása


A Mavic Airben egy 1/2,3”-os CMOS szenzor felelős a 12 megapixeles képek (sima, vagy HDR ), a 32 megapixeles gömbpanorámák, illetve a 30 FPS-es 4K felbontású videók rögzítéséért. A kamera továbbá 2,7k-s (60 FPS) és 1080p-s (120 FPS) videók felvételére is képes.

 

DJI Mavic Air 

Vásárlás most! 

DJI Mavic PRO Platinum

Vásárlás most! 

 

Nagyobb testvérével (Mavic Pro) ellentétben a videó bitrátája nem 60, hanem 100 Mbps, ami lényegesen jobb minőséget biztosít majd a rögzített videóknak. A 85°-os látószögű kamera finom mozgását egy háromtengelyes stabilizátor biztosítja.

 

A Mavic Air kamerarendszere sokban hasonlít ugyan a Mavic Proéhoz, azonban van néhány jelentős eltérés is a két drón között. Mindkét drón 12 megapixeles képeket készít, 30 FPS-es 4K-s videót rögzít, és háromtengelyes stabilizátort használ. Azonban a Mavic Pro kamerájának látószöge csupán 78,8°, képtelen gömbpanorámák készítésére, és a 120 FPS-t csak 720p-s felbontás mellett szolgáltatja. Emellé társul még a már említett tömörítésbeli különbség (Mavic Air: 100Mpbs, Mavic Pro: 60Mbps). A Mavic Pro előnye, hogy DCI 4K (4096 x 2160) videót is képes készíteni, habár csak 24 FPS-sel.

 

A Mavic Airben továbbá több érzékelőegység is helyet kapott, mint nagyobb testvérében, amelyek még biztonságosabb repülést biztosítanak. Azonban a Mavic Pro a maga közel 7 kilométeres kommunikációs távolságával jóval messzebbre képes repülni a kezelőtől, mint a Mavic Air, ami csak legfeljebb 4 kilométer távolságig képes kommunikálni a távirányítóval.

 

Tárhely szempontjából a Mavic Air az egyértelmű győztes. Egyrészt 128GB-ig bővíthető microSD kártyával (a Mavic Pro csak 64GB-ig), ráadásul a Mavic Proval ellentétben egy 8GB-s belső tárhellyel is rendelkezik.

 

A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO kialakítása


A kialakítást (és a hordozhatóságot) tekintve a Mavic Air és a Mavic Pro nagyon közel állnak egymáshoz. Mindkét drón behajtható propellerkarokkal rendelkezik, és hasonlóan téglatestű vázuk van. A kamera mindkét modellen az orr alatt helyezkedik el, bár az Air kamerája valamivel beljebb süllyed a vázba.

 

Ahol az igazi különbség egyértelművé válik, az a méret és a súly. A Mavic Air nagyjából feleakkora, mint a Mavic Pro, és 430 grammjával lényegesen könnyebb, mint a 734 grammos nagy testvér. A méretbeli és súlybeli különbségeknek köszönhetően a Mavic Air hihetetlenül könnyedén hordozható, lényegében egy nagyobb méretű zsebben is kényelmesen elfér.

 

Repülés és irányítás a DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO esetében


Habár a Mavic Pro nagyjából 3 kilométerrel távolabbról képes kommunikálni a kezelővel, a Mavic Air ugyan kompatibilis a DJI Goggles FPV szemüveggel, mint a Mavic Pro. Az Airben egy 2 375 mAh akkumulátor kapott helyet, ami 21 percnyi repülési időt biztosít (a Mavic Pro 27 percével szemben). Ez nagyjából 10 kilométernyi repülést jelent az Airrel, és 13-at a Mavic Proval.

 

A 68,7 km/h-s csúcssebességével Mavic Air mindössze 4,4 km/h-val előzi be a Mavic Pro-t (Sport módban). Mindkét drón 29-38 km/h-s széllökéseknek képes ellenállni. Mindkét drón vezérelhető távirányítóval, okostelefonnal, és akár kézmozdulatokkal is, azonban ez utóbbi funkció komoly fejlesztésen esett át, mielőtt belekerült volna a Mavic Airbe.

 

A Mavic Air és a Mavic Pro is támogatják az autonóm SmartCapture módokat, azonban az Air két új ilyen móddal lett kibővítve. Az Air érzékelői intelligensebb repülést biztosítanak a drónnak, bármelyik repülési módban is használják. Korábbi DJI drónokkal ellentétben valahányszor valamilyen akadállyal találja szembe magát, nem áll meg azonnal, hanem igyekszik egy olyan röppályát összeállítani, amellyel biztonságosan elkerülheti az összes közeli veszélyforrást.

 

Fejlődött a sokak által kedvelt ActiveTrack mód is – míg a Mavic Pronál egy négyzetet kellett rajzolni a követendő alany körül, addig az Airnél elég, ha csak rábökünk a kívánt célszemélyre, és a drón automatikusan követni kezdi azt. A Mavic Air ráadásul akár több alanyt is képes követni egyszerre.

 

Összegzés – azaz melyiket érdemes választanod? DJI Mavic AIR vagy DJI Mavic PRO?


Lényegében tehát a Mavic Air szinte mindenben felülmúlja a valamivel idősebb Mavic Prot, még ha nem is képes olyan messzire, és olyan hosszú ideig repülni.
 

címkék:
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez