Összehasonlító fül

A DJI bemutatott nem régiben egy új drónt a Mavic Air-t, ami már a specifikációkból is nagyon jó drónnak tűnik. A DJI a Spark és a Maciv Pro közötti szakadékot szerette volna kitölteni az új drónnal, ezért úgy tervezték meg a drónt, hogy kezdőknek is és fél profiknak is tökéletes választás legyen. Ha drón vásárláson gondolkozol, mindenképpen nézd m


ESC
search

Az összecsukható drónok harca – Fej fej mellett a DJI Mavic Air és a Mavic Pro

Mavic Air vs Mavic Pro, cikkünkből minden kiderül

A DJI nemrégiben mutatta be legújabb drónját, a Mavic Air-t. Az Air nagyjából félúton helyezkedik el az olcsóbb DJI Spark és a korábban aranyközépútnak tartott Mavic Pro között. Ez a 4K-s videófelvételt nyújtó, hordozható szerkezet lehet az a drón, amire a legtöbben vártak.


Mit mutatnak a számok? – A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO összehasonlítása


A Mavic Airben egy 1/2,3”-os CMOS szenzor felelős a 12 megapixeles képek (sima, vagy HDR ), a 32 megapixeles gömbpanorámák, illetve a 30 FPS-es 4K felbontású videók rögzítéséért. A kamera továbbá 2,7k-s (60 FPS) és 1080p-s (120 FPS) videók felvételére is képes.

 

DJI Mavic Air 

Vásárlás most! 

DJI Mavic PRO Platinum

Vásárlás most! 

 

Nagyobb testvérével (Mavic Pro) ellentétben a videó bitrátája nem 60, hanem 100 Mbps, ami lényegesen jobb minőséget biztosít majd a rögzített videóknak. A 85°-os látószögű kamera finom mozgását egy háromtengelyes stabilizátor biztosítja.

 

A Mavic Air kamerarendszere sokban hasonlít ugyan a Mavic Proéhoz, azonban van néhány jelentős eltérés is a két drón között. Mindkét drón 12 megapixeles képeket készít, 30 FPS-es 4K-s videót rögzít, és háromtengelyes stabilizátort használ. Azonban a Mavic Pro kamerájának látószöge csupán 78,8°, képtelen gömbpanorámák készítésére, és a 120 FPS-t csak 720p-s felbontás mellett szolgáltatja. Emellé társul még a már említett tömörítésbeli különbség (Mavic Air: 100Mpbs, Mavic Pro: 60Mbps). A Mavic Pro előnye, hogy DCI 4K (4096 x 2160) videót is képes készíteni, habár csak 24 FPS-sel.

 

A Mavic Airben továbbá több érzékelőegység is helyet kapott, mint nagyobb testvérében, amelyek még biztonságosabb repülést biztosítanak. Azonban a Mavic Pro a maga közel 7 kilométeres kommunikációs távolságával jóval messzebbre képes repülni a kezelőtől, mint a Mavic Air, ami csak legfeljebb 4 kilométer távolságig képes kommunikálni a távirányítóval.

 

Tárhely szempontjából a Mavic Air az egyértelmű győztes. Egyrészt 128GB-ig bővíthető microSD kártyával (a Mavic Pro csak 64GB-ig), ráadásul a Mavic Proval ellentétben egy 8GB-s belső tárhellyel is rendelkezik.

 

A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO kialakítása


A kialakítást (és a hordozhatóságot) tekintve a Mavic Air és a Mavic Pro nagyon közel állnak egymáshoz. Mindkét drón behajtható propellerkarokkal rendelkezik, és hasonlóan téglatestű vázuk van. A kamera mindkét modellen az orr alatt helyezkedik el, bár az Air kamerája valamivel beljebb süllyed a vázba.

 

Ahol az igazi különbség egyértelművé válik, az a méret és a súly. A Mavic Air nagyjából feleakkora, mint a Mavic Pro, és 430 grammjával lényegesen könnyebb, mint a 734 grammos nagy testvér. A méretbeli és súlybeli különbségeknek köszönhetően a Mavic Air hihetetlenül könnyedén hordozható, lényegében egy nagyobb méretű zsebben is kényelmesen elfér.

 

Repülés és irányítás a DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO esetében


Habár a Mavic Pro nagyjából 3 kilométerrel távolabbról képes kommunikálni a kezelővel, a Mavic Air ugyan kompatibilis a DJI Goggles FPV szemüveggel, mint a Mavic Pro. Az Airben egy 2 375 mAh akkumulátor kapott helyet, ami 21 percnyi repülési időt biztosít (a Mavic Pro 27 percével szemben). Ez nagyjából 10 kilométernyi repülést jelent az Airrel, és 13-at a Mavic Proval.

 

A 68,7 km/h-s csúcssebességével Mavic Air mindössze 4,4 km/h-val előzi be a Mavic Pro-t (Sport módban). Mindkét drón 29-38 km/h-s széllökéseknek képes ellenállni. Mindkét drón vezérelhető távirányítóval, okostelefonnal, és akár kézmozdulatokkal is, azonban ez utóbbi funkció komoly fejlesztésen esett át, mielőtt belekerült volna a Mavic Airbe.

 

A Mavic Air és a Mavic Pro is támogatják az autonóm SmartCapture módokat, azonban az Air két új ilyen móddal lett kibővítve. Az Air érzékelői intelligensebb repülést biztosítanak a drónnak, bármelyik repülési módban is használják. Korábbi DJI drónokkal ellentétben valahányszor valamilyen akadállyal találja szembe magát, nem áll meg azonnal, hanem igyekszik egy olyan röppályát összeállítani, amellyel biztonságosan elkerülheti az összes közeli veszélyforrást.

 

Fejlődött a sokak által kedvelt ActiveTrack mód is – míg a Mavic Pronál egy négyzetet kellett rajzolni a követendő alany körül, addig az Airnél elég, ha csak rábökünk a kívánt célszemélyre, és a drón automatikusan követni kezdi azt. A Mavic Air ráadásul akár több alanyt is képes követni egyszerre.

 

Összegzés – azaz melyiket érdemes választanod? DJI Mavic AIR vagy DJI Mavic PRO?


Lényegében tehát a Mavic Air szinte mindenben felülmúlja a valamivel idősebb Mavic Prot, még ha nem is képes olyan messzire, és olyan hosszú ideig repülni.
 

címkék:
 
 
DJI Osmo Action: a GoPro Hero méltó ellenfele? 2019. szeptember 23.

DJI Osmo Action: a GoPro Hero méltó ellenfele?

A DJI 2019-ben mutatta be a DJI Osmo Actiont, megkísérelve ezzel azt, amit előtte oly sokan – megizzasztani a piac koronázatlan királyának tekintett GoPrót. Habár nem ez az első alkalom, hogy a két tech óriás összemérte erejét, míg a 2016 októberében piacra került GoPro Karma egy látványos bukás volt az amerikai cég számára, a kínai oldal most egy igazán versenyképes játékost indított az akciókamerák mezőnyében.

Egy kutatás szerint meglepően nehéz megsebesíteni valakit egy drónnal 2019. szeptember 23.

Egy kutatás szerint meglepően nehéz megsebesíteni...

A drón technológiával kapcsolatos beszélgetések során gyakran tapasztalhatjuk, hogy az emberek nem csak magánéletüket, hanem testi épségüket is féltik kedvenc repülő szerkezeteinktől. Természetesen mi magunk is számtalan cikkünkben nyomatékosítjuk, hogy egyetlen felvételért sem éri meg veszélyeztetni mások testi épségét (nem mellesleg törvényellenes is). Azonban egy nemrégiben összegezett kutatás szerint valójában rendkívül nagy kihívás lenne komoly sérüléseket okozni valakinek egy drónnal.

Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól 2019. szeptember 02.

Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól

A Parrot is csatlakozott az FPV-képes drónokat kínáló márkák táborához. A francia gyártó nemrégiben mutatta be az ANAFI FPV-t, ami egy ANAFI drónt, és egy FPV szemüveget is tartalmaz. Lássuk, hogy mire is számíthatnak a vásárlók az új csomagtól!

DJI Mavic 2 PRO drón vásárlás 2019. augusztus 30.

DJI Mavic 2 PRO drón vásárlás: csak profiknak!

A Mavic 2 Pro talán a legjobb példa arra, hogy miért a DJI-t tartják a világ vezető dróngyártójának. Az új modell egy remek minőségű kamerát kínál, természetesen a Mavic szériától megszokott kompaktsággal ötvözve. Az új gyártmánnyal a DJI olyat alkotott, amit néhány évvel ezelőtt még teljesen lehetetlennek hittünk: A Mavic 2 Pro egy 20 megapixeles, 1” szenzorral felszerelt Hasselblad kamerát kapott.


Tovább a többi hírhez

Ⓒ 2017 - 2019 DRONEXPERT.HU

Honlapkészítés, webdesign: Expedient