Összehasonlító fül

A kamera stabilizátorok egy operatőr legfontosabb kellékei közé tartoznak - de vajon milyet érdemes választanod? Mutatjuk a legfontosabb tényezőket a döntéshez!


ESC
search

Hogyan válassz stabilizátort kamerádhoz?

kamerastabilizátor tudnivalók

A kamera stabilizátorok egy operatőr legfontosabb kellékei közé tartoznak, hiszen nem csupán az mozgásból adódó rázkódást segítik kiküszöbölni a felvételeken, hanem igazi filmes kameramozgásokat is lehetővé tesznek, új szintre emelve ezzel a produkció minőségét.


Az operatőrök és a nézők egyaránt szeretik a stabil, méltóságteljes mozgásokkal felvett videókat, ezért ha komolyan szeretnél ezzel a területtel foglalkozni, akkor előbb-utóbb neked érdemes lesz beszerezned egyet kamerádhoz.

 

A választék azonban nagy, és egy jó stabilizátor egy kisebb vagyonba is kerülhet, szóval íme néhány kérdés, amiket érdemes feltenned magadnak új stabilizátorod felkutatásakor!

 


1. Tényleg kell nekem egy stabilizátor?

Az az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Egy kamera-stabilizátor (legyen az gimbal vagy steadicam) komoly beruházás, és jó okod kell legyen rá, hogy beszerezz egyet magadnak. Ha csak néha van olyan felvételed, aminek túl rázkódósra sikerül, szoftveres stabilizátorral is javíthatsz rajta valamennyit.

 

2. Sűrűn fogod használni stabilizátorodat?

Nem mindegy az sem, hogy milyen sűrűn szeretnéd használni az eszközt. Ha minden forgatáson jól jönne, akkor egyértelműen érdemes beruházni egybe, de csak ha néha van szükséged rá, akkor lehet, hogy jobban jársz egy alkalmankénti bérléssel.

 

3. Milyen jellegű mozgásokat szeretnél stabilizálni?

Ha úgy érzed, hogy mindenképpen kelleni fog egy stabilizátor, amit gyakran is használnál, akkor tudnod kell azt is, hogy milyen jellegű mozgásokat szeretnél stabilizálni vele. Például egy autóra szeretnéd rögzíteni? Esetleg kézben lesz használva? Vagy légi felvételekhez?

 

E kérdés megválaszolásával könnyebb lesz választanod a háromtengelyes gimbalok, a steadicamek, és a stabilizált kamerával felszerelt drónok között.

 

4. Milyen nehéz felszerelést kell stabilizálnod?

Egy másik fontos kérdés, amit meg kell válaszolnod, mielőtt stabilizátort választanál kamerádhoz. Bizonyára tisztában vagy vele, hogy egy kamerához számos kiegészítőt lehet (és gyakran kell is) csatolni, hogy megfelelően működjön. Ezek a kiegészítők jelentősen megnövelik az egész felszerelés súlyát, főleg, hogy gyakran egy fém vázon helyezkednek el, ami még több súlyt jelet. Egy okostelefonhoz például elég egy DJI Osmo Mobile 3-as, egy kézzel operálható gimbal, míg egy teleaggatott kamerához már profi felszerelésre lesz szükséged, kellő teherbírással.

 

5. Mennyire fontos számodra a beállításhoz szükséges idő, és a hordozhatóság?

A különböző technológiájú stabilizátorok előkészítése és beállítása eltérő időket vesz igénybe. Ha sűrűn van szükséged gyors felvételekre, akkor nem mindegy, hogy perceket, vagy másodperceket vesz igénybe ez a folyamat. Egy háromtengelyes gimbal például viszonylag gyorsan kiegyensúlyozható, míg egy steadicambe szó szerint bele kell öltöznöd, hogy használni tudd.

 

Fontos szempont még a hordozhatóság is – ha a stábot lényegében egymagad alkotod, akkor nem lesz, aki hordozza utánad a nagyméretű felszereléseket (itt megint csak a steadicamre vetünk éles pillantásokat). Szerencsére vannak olyan stabilizátorok is, amiket könnyedén magaddal vihetsz szétszerelt állapotukban – habár egy ilyen összeszerelése szintén időbe telik, tehát érdemes begyakorolni szabadidődben.

 

6. Mennyit tudnál rászánni egy stabilizátorra?

Az egyértelmű korlát persze a költségvetés lesz. Operatőrként bizonyára hozzászoktál, hogy a különböző felszerelések ára a csillagok között jár, és nincs ez másképp a minőségi stabilizátorok között sem. Általánosságban minél stabilabb, és nagyobb teherbírású megoldásra van szükséged, annál mélyebbre kell majd nyúlnod a zsebedben.


 

címkék:
DJI Osmo

DJI Osmo vásárlás, akció

179.900

DJI 3 tengelyes kézi stabilizátor Zenmuse X3 kamerával A DJI termékcsaládja egy új taggal...

Megtekintés
DJI Ronin-S kamerastabilizátor

DJI Ronin-S kamerastabilizátor (Standard) vásárlás, akció

179.900 Ft

Egykezes kialakítású kézi stabilizátor, DSLR és tükör nélküli kamerákhoz tervezték. A...

Megtekintés
DJI Ronin-SC Pro Combo stabilizátor (2 év garanciával)

DJI Ronin-SC Pro Combo stabilizátor (2 év garanciával) vásárlás, akció

102.900 Ft

ELFOGYOTT! CSAK AZ SC VÁLTOZAT ELÉRHETŐ!

Megtekintés
DJI Osmo Mobile 3 stabilizátor Standard csomagban (2 év garanciával)

DJI Osmo Mobile 3 stabilizátor Standard csomagban (2 év garanciával) vásárl

39.900 Ft

RAKTÁRON! Alakítsd át a világot! Az Osmo Mobile 3 az okostelefon kamerastabilizátorok...

Megtekintés
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez