Összehasonlító fül

Célunk ezzel a cikkel, hogy megkönnyítsük azok választását, akik szeretnének közelebbről is megismerkedni a drónok világával, a drón reptetéssel, légi felvételekkel.


ESC
search

Hogyan válassz magadnak drónt 2017-ben?

Drón választás 2017-ben

A drónok a modern technológia csodái. Sokan csupán drága játékszereknek tekintik őket, azonban megfelelő szaktudás hiányában szinte lehetetlen választani az egyre gyarapodó kínálatból. Az olcsó quadcopterektől a drágább drónokig mindenki találhat az igényeinek és pénztárcájának megfelelő eszközt, azonban sokan nem feltétlenül hajlandók olyan sokat költeni egy ilyen „játékszerre”.


Célunk ezzel a cikkel, hogy megkönnyítsük azok választását, akik szeretnének közelebbről is megismerkedni a drónok világával.

 

A könnyebb összevethetőség érdekében készítettünk egy táblázatot, mely segítségével Te is eldöntheted

milyen drón illik hozzád. Ide kattintva megtudhatod!

 

A megfelelő választás – Hogyan?

A drónozás során fontos az igényeinkhez mérten legmegfelelőbb drón kiválasztása. A Walkera VITUS drón például képes akár rossz fény viszonyok között is éleskamera képet biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a naplemente fotózáshoz, videózáshoz ennél jobb gépet nem is találhatnál, de akár éjszaka is felfedezheted az elcsöndesedő várost, vagy a természet rejtett kincseit, hiszen a VITUS kamerája még ebben az esetben is 4K minőségű felvételek készítésére alkalmas. Ha fontos számodra a profizmus, akkor ne hagyd ki, és a további részletekért KATTINTS IDE!

 

 

elképesztő tudás a kis VITUS drónban!

 

Quadcopterek és drónok – mi a különbség?

 

Valójában minden drón pilóta nélküli repülőgépnek (UAV) számít, a quadcopterek pedig olyan drónok, amelyek 4 rotorral rendelkeznek.

 

Mennyit érdemes drónra költeni?

 

A drónokat szinte bármilyen árkategóriában megtalálod, azonban a legolcsóbb eszközök nem rendelkeznek kamerával. Árban feljebb lépkedve már élő videóképre is számíthatsz, amelyet egy okostelefonodra telepített alkalmazással, vagy egy külön erre a célra gyártott kijelzőn tekinthetsz meg repülés közben.

 

Minél feljebb lépkedsz az árban, annál többre számíthatsz lényegében mindenből. A drágább drónok tovább képesek a levegőben maradni, és az automata lebegés funkció segít egy helyben tartani őket – e nélkül elég sok gyakorlásra lesz szükséged, hogy a levegőben tartsd eszközödet.

 

 

Repülés időtartama és távolság

 

Az olcsóbb drónok általában 10 percnyi repülésre képesek, mielőtt újra fel kellene tölteni őket, és az USB-n keresztül töltött eszközöknek akár 30-60 percre is szükségük lehet az akkumulátorok teljes feltöltéséhez. Érdemes tehát olyan drónt vásárolni, amely cserélhető akkumulátorral rendelkezik, és mellé néhányat ezekből.

 

Habár néhány gyártó azt állítja, hogy drónjaik több mint 100 méteres távolságig működtethetők, nem érdemes 50 méternél többre számítani ezektől. Különböző helyeken különböző szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen messzire reptethető egy drón a kezelőjétől.

 

A kisebb, könnyebb drónokat még az enyhébb szellők is képesek elmozdítani a levegőben, ezért ezeket érdemes inkább meleg, szélcsendes napokon használni. A legapróbb drónok azonban akár zárt térben is reptethetők.

 

A nagyobb drónok, mint például a DJI Phantomok akár 20-25 percig is képesek a levegőben maradni, hatótávolságukat pedig nem méterben, hanem gyakran kilométerben mérik. Ezekben méretes akkumulátorok helyezkednek el, de persze testük is jóval nagyobb és nehezebb, mint egy játék dróné. Még a legdrágább (és itt több százezer forintról beszélünk) drónok sem képesek 30 percnél tovább repülni.

 

 

A pótalkatrészek – és ezek elérhetősége – kulcsfontosságú

 

Előbb-utóbb valamilyen okból nagy valószínűséggel nekimész majd valaminek drónoddal és ez gyakran az eszköz károsodását okozza majd – első sorban a propellerek eltörését. Habár szinte minden drónhoz mellékelnek gyári pótalkatrészeket, mivel két rotor az óramutató járásával megegyezően, és kettő ezzel ellenkező irányban forog, így ezek általában csak egy cserére elegendőek.

 

Javasolt tehát előre ellenőrizni, hogy mely drónokhoz könnyű pótalkatrészeket szerezni.

 

 

Kamerák

 

Nem minden drón rendelkezik beépített kamerával. Hacsak nem szeretnél felvételeket készíteni, nincs is feltétlenül szükséged kamerára, ugyanis ideális esetben mindig látótávolságon belül tartod majd a készüléket repülés közben. Még ha egy drónon van is kamera, nem biztos, hogy rendelkezik belső nézetes (FPV) élő videókép funkcióval, ami elengedhetetlen a látótávon kívüli repüléshez (pl. épületek mögött).

 

Az árskála olcsóbb végén nehéz olyan készüléket találni, ami képes legalább 720p (1280x720) felbontású videók rögzíteni. Éppen ezért ha videót szeretnél rögzíteni drónoddal, akkor legalább egy 1080p felbontású (1920x1080 – úgynevezett FullHD) kamerás készülékre lesz szükséged. Fontos észben tartani, hogy attól, hogy egy drón 1080p, vagy akár 4K (3840x2160) videóra képes, még nem feltétlenül rendelkezik jó minőségű kamerával.

 

Ha igazán jó minőségű videót szeretnél, akkor stabilizátoros (gimbal) drónra lesz szükséged. Egy gimballal rendelkező drón sokkal stabilabb és kevésbé rázkódó videót képes rögzíteni, amikor a készülék mozgásban van.

 

A gimballal felszerelt drónok persze nem olcsóak. Ha nem szeretnél annyit költeni, de szükséged van a stabilizált videóra, akkor érdemes egy GoPro kamerával és/vagy gimballal bővíthető készüléket vásárolni.

 

Egyes drónok közvetlenül microSD kártyára (vagy USB eszközre) rögzítik a videókat és képeket, míg mások továbbítják azt a távirányítóba vagy közvetlenül egy okostelefon tárhelyébe. A közvetlen rögzítés általában megbízhatóbb és jobb minőséget kínál.

címkék:
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez