Összehasonlító fül

Mire jó még egy drón a csodás felvételek készítésén túl? A drónversenyekről már biztosan hallottál, de a freestyle-lal is érdemes megismerkedned! Mutatjuk ezt a technikát, és amit tudnod érdemes róla.


ESC
search

FPV freestyle: minden, amit a freestyle-ról tudnod érdemes!

FPV freestyle: minden, amit a freestyle-ról tudnod érdemes!

Ha valaki meghallja manapság a drón szót, akkor minden bizonnyal egy repülő, kamerával ellátott berregő gépezet jut eszébe, amivel bámulatos légi felvételeket lehet készíteni. Nos, ez a definíció nem áll messze a valóságtól, de nem is fedi teljes mértékben azt. A drónokat ugyanis nem csak képek és videók rögzítésére, hanem többek között versenyzésre is szokás használni, és ennek bizony hatalmas kultúrája lett az elmúlt évek során.


Az FPV drónversenyzés (first-person-view, vagyis belső nézetű drónversenyzés) nem újdonság. Az elszánt drónpilóták már évek óta használnak versenydrónokat arra, hogy összemérjék tudásukat egy kifejezetten e célra kialakított akadálypályán. Néhány éve már komolyabb márkák is beállnak a nagyobb versenyek mögé szponzorként, és 2016-ban már világbajnokságot is szenteltek ennek a modern sportnak.

 

Persze nem mindenki kezdi profi drónpilótaként. Sok versenyző egy kisméretű, fürge drónnal kezdett el különféle látványos próbálgatni repülés közben, egyre extrémebb körülmények és akadályok között (alatt, felett, stb.) Ezek a trükkök azok, amelyek megkülönböztetik egymástól a „hagyományos” drónversenyzést és az FPV freestyle repülést.

 

Milyen drón szükséges hozzá?

A klasszikus, készen kapható drónok kevésbé alkalmasak a freestyle-ra és a versenyzésre. Aki ilyen területen szeretné kipróbálni magát, annak érdemes megismerkednie a drón építésével, az egyedi drónokkal is amellett, hogy természetesen 1-2 “ready to fly” versenydrón is kapható a piacon.

 

Az iFlight RC drónok és drón alkatrészek kiválóan alkalmasak mind versenyzésre, mind freestyle-ra. Bár egy drón összerakása sokszor nem filléres program, a szerelt drónok nagy előnye hogy a későbbiekben a kopó alkatrészeket, vagy az esetlegesen baleset során eltört alkatrészeket már könnyedén cserélheted – megúszva ezzel a későbbi nagy költségeket is!

 

Szóval mi az az FPV freestyle?

Míg a hagyományos drónversenyzés lényege, hogy a pilótáknak minél gyorsabban kell végigrepülniük egy adott akadálypályán, addig az FPV freestyle lényegében ugyan ez, csak különféle látványosabbnál látványosabb trükkökkel megpaprikázva. A pilótáknak nem csupán arra kell odafigyelniük, hogy extrém akadályokat kerülgessenek, hanem arra is, hogy eközben minél merészebb trükköket mutassanak be, természetesen balesetek nélkül.

 

Az FPV freestyle versenyeken a különböző trükkök más és más pontszámokat érnek. Íme néhány példa a különböző nehézségi kategóriákból:

 

Kezdő FPV freestlye trükkök:

•    Flip: Egy teljes 360 fokos előre vagy hátrabukfenc egy helyben
•    Roll: Egy teljes 360 fokos fordulat a drón hosszanti tengelye körül
•    Gap Pass: Lassú átrepülés egy résen
 

Haladó FPV freestyle trükkök:

•    Multi Flip / Roll: Egymás után több flip vagy roll trükk bemutatása
•    Flip / Roll with Hesitation: Egy flip vagy roll trükk bemutatása 180°-ig (tehát félig), majd folytatása és befejezése egy rövid szünet után
•    Gap Pass Flip / Roll: Egy flip vagy roll trükk bemutatása, miközben a drón egy résen repül át
•    Power Loop: A drón ilyenkor felfelé repül, majd lelassít, hogy hátraforduljon és ezzel egy kört zárjon be
•    Inverted Hangtime: A drón a „hátár fekszik” és egy hosszabb ideig szabadesésben zuhan
 

Profi FPV freestyle trükkök:

•    Knife-edge Flip: A drón az oldalára fordul és egy cigánykereket vet a levegőben
•    Flip / Roll egy szűk résen keresztül
•    Power loop egy szűk résen keresztül
•    Proximity Flip: Egy flip bemutatása egy objektum közelében úgy, hogy az végig a kameraképben maradjon
•    Knife-edge Proximity: Egy kinfe-edge bemutatása egy objektum felett a vízszintes tengelyen
•    Intentional ground/obstacle skid with flip: A talaj mentén vagy egy objektum szélén való szándékos végigsiklás (esetenként egy flip bemutatásával kiegészítve)
 

 

 

címkék:
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez