Összehasonlító fül

A drónokat nem csak szórakozás céllal veszik, hanem legtöbbször fényképeket, videókat szeretnénk velük csinálni. Egy drón ma már elképesztő felvételekre képes. Most bemutatjuk, hogy egy DJI Phantom 4 drónnal milyen képeket lehet csinálni, és azt is megmutatjuk, hogy mit kell tenned a tökéletes képélményért. Ha fotóznál, olvass tovább!


ESC
search

Fényképezés a DJI Phantom 4 drónnal

Ne hagyd ki tippjeinket, ha jó fotókat szeretnél készíteni drónoddal

A drónok az utóbbi időben szórakoztató szabadidős játékokból profi filmes és fényképész eszközökké nőtték ki magukat, amelyek komoly munkavégzésre is alkalmasak lehetnek a megfelelő körülmények között. A következőkben a DJI Phantom 4-es drónját vizsgáljuk meg, kizárólag fényképészeti szempontok alapján, és igyekszünk megválaszolni a kérdést, hogy vajon alkalmas-e a komoly munkavégzésre a DJI egyik ezen fogyasztói csúcsmodellje.  


Fotózás a DJI Phatnom 4-gyel


Habár sokakat lenyűgöznek az égből készült videófelvételek, a DJI Phantom 4 természetesen fényképek rögzítésére is képes. A kérdés persze az, hogy minőségileg és funkcióiban kielégíti-e majd egy fényképész igényeit. A drónos fényképek egy igen nagy előnyt élveznek minden más fotóval szemben – olyan szögből készültek, amit mások nem igazán tudnak majd leutánozni a megfelelő készülék nélkül. Lássuk, hogy mit kínál a Phantom 4!

 

Felvételi módok


A Phatnom 4 számos fényképmódot kínál, amelyek a modernebb fényképezőket használók számára ismerősek lesznek. Van itt sorozatfelvétel, HDR, timelapse és egyebek. A fényképezéskor használt beállítások állíthatók automatikusra és teljesen manuálisra is, és egyéni fehéregyensúly is megadható a Phantomnak.

 

Szerencsére a Phatnom 4 automata fénymérője nagyon okos, azonban hajlamos inkább az árnyékokat megőrizni az expóértékek kiválasztásakor (tehát inkább világosabb képeket csinál, ha ráhagyjuk a döntést). Itt érdemes megjegyezni, hogy a drón RAW képeket is képes rögzíteni, amelyek a Phantom esetén több részletet őriznek meg az árnyékokban, mint a csúcsfényekben. Éppen ezért javasolt manuális beállításokat használni, és inkább a csúcsfényeket megőrizni a fényképezés során, mert az árnyékok könnyebben visszahozhatók utófeldolgozással.

 

A manuális módban két expóérték, a záridő és az ISO adhatók meg, ugyanis a Phantom 4 kamerájának objektíve fix rekeszértékű (f/2,8). Ez persze nem feltétlenül rossz dolog, a legtöbb esetben nem is igazán van szükség az írisz állítgatására, ami egyszerűbbé és élvezhetőbbé teszi a repülést és a felvételek elkészítését.

 

A távirányítóhoz monitorként csatlakoztatott iPad segítségével kihasználhatjuk a zebra funkciót is, ami a kép túlexponált részeire figyelmezteti a pilótát. A képernyő láthatósága érdekében ajánlatos egy napellenzőt is beszerezni az okoseszközre.

 

Ne hagyd ki tippjeinket a tökéletes drónfotóért

A DJI Phantom 4 kamerája


A Phantom 4 a DJI profi szériájának első drónja, amely saját kamerával együtt kapható, így nem kell hozzá külön akciókamerát vásárolni, mint a korábbi modellekhez. A kamerát egy stabilizátor (gimbal) tartja a drón váza alatt. A gimbal mind a fényképek, mind pedig a videók rögzítése közben hihetetlenül hasznos, mert simább mozgású, mozgó, és élesebb álló felvételeket tesz lehetővé.

 

A gimbal motorral működik, és az alkalmazás használatával 90 fokban dönthető függőlegesen, és teljes 360 fokos fordulatok végezhetők vele vízszintesen, természetesen mindkét irányban. A kamera továbbá élő videóképet biztosít, amely az okoseszköz segítségével tekinthető meg. Ez elengedhetetlen a pontos kompozíciók és expóértékek beállításához.

 

A DJI Phantom 4 objektíve


A Phantom 4 kamerája egy 20 mm-es gyújtótávú, f/2,8-as fényerejű objektívvel van felszerelve. Habár ez az objektív nem biztosít olyan széles képet, mint például egy GoPro kamera, lényegesen kevesebb torzítást is kínál azoknál, ami sokkal természetesebb felvételeket eredményez. A 20 mm-es gyújtótáv 94°-os látószöget jelent, tehát meglehetősen közel kell repülni a dolgokhoz, hogy igazán ki lehessen tölteni velük a képet. Ez sokszor biztonsági okokból nem lehetséges, és nem is ajánlott.

 

A Phantom 4 kamerája azonban nem is portréfotózásra készült – tulajdonságainak köszönhetően kiváló légifelvételek készíthetők vele, amelyek sokkal nagyobb dolgokat hivatottak bemutatni.

 

Az érzékelő


A DJI Phantom 4 kamerájában egy 1/2,3” CMOS szenzor felelős a képek és videók rögzítéséért. Az érzékelő 4K-s (30 FPS) és 1080p-s (120 FPS) videók rögzítésére alkalmas (választható továbbá 2,7K és HD felbontás is). Minket most azonban a 12 megapixeles fényképek érdekelnek, amelyek Adobe DNG formátumban (és JPEG-ben) készíthetők el. Az érzékelő 100-1600 ISO értékeket támogat fényképező módban – ez a tartomány videók rögzítésekor 100-3200-ra ugrik.

 

A Phatnom 4 fényképezéskor esetén 4:3 és 16:9 képarányokra állítható be. A 4:3-as képek 4000x3000 pixel felbontással, míg a 16:9-es képek 4000x2250 felbontással készülnek el, tehát a 16:9-es aránynál értelemszerűen a kép alsó és felső része nem kerül rögzítésre.
 

A DJI Phantom 4 drónnal elképesztő fotókat készíthetsz

címkék:
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez