Összehasonlító fül

A drónozás egy nagyon szórakoztató játék, azonban egy kezdőnek sok akadály gördülhet az útjába. Tippjeinkkel segítünk, hogy könnyebben menjenek a kezdő lépések, és gyorsabban tudj reagálni a hirtelen jövő helyzetekre. Ne aggódj, a drónozás nem agysebészet, neked is könnyen fog menni, csak tudnod kell milyen szituációban, hogyan kell reagálnod. Eze


search

Dróntippek kezdőknek

Tippek kezdőknek, hogy könnyebben menjen az elindulás

Szóval úgy döntöttél, hogy megveszed életed első drónját. Gratulálunk! Már most meg tudjuk ígérni, hogy egy teljesen új világ nyílik meg majd előtted, tele lehetőségekkel. Akik először vásárolnak maguknak ilyen távirányítós repülő szerkezeteket, azokban (jó esetben) számtalan kérdés fogalmazódik meg a legmegfelelőbb modell kiválasztásáról, a drónok működéséről és a legfontosabb biztonsági szempontokról. Rengeteg a tudnivaló, mi pedig szeretnénk segíteni, hogy zökkenőmentesen kezdhesd el felfedezni a függőleges dimenziót. Lássunk néhány fontos tudnivalót, amivel minden dróntulajdonosnak tisztában kell lennie!  


Hogyan válassz magadnak drónt?

Manapság már tucatnyi és tucatnyi kezdő, haladó és profi készülék közül válogathatunk, így bármilyen költségvetéshez találhatsz megfelelő drónt, ám ilyen sok lehetőség mellett nehéz lehet kiszűrni, hogy mely drónok lehetnek ideálisak számodra. Nézzünk néhány fontosabb szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha két drónt hasonlítasz össze egymással! 

 

 

Repülési idő


Általában ennyi ideig képes a levegőben maradni egy drón egyetlen teljes feltöltést követően. Természetesen minél hosszabb ez az időtartam, annál jobb.

 

 

Hatótávolság


Ilyen messzire képes elrepülni a drón anélkül, hogy megszakadna a kapcsolat közte és a távirányító készülék között.


Távirányító típusa


Távirányítók terén kétféle típus létezik – bizonyos drónok csak külön távirányító készülékkel irányíthatók, míg másokhoz elég egy kompatibilis okostelefonra vagy táblagépre telepített alkalmazás.

 

 

Sebesség


Ez egy teljesen egyértelmű tulajdonság. Minél nagyobb a drón maximális sebessége, annál gyorsabban képes repülni.

 

 

Fedélzeti kamera


Sok modern, drágább drón beépített fedélzeti kamerával rendelkezik, ami képes képek illetve videók rögzítésére, és még élő videóképet is közvetíthet a pilóta irányító eszközére. Bizonyos drónoknál ez a kamera cserélhető, így akár egy akciókamerát is a helyére szerelhetsz, ha másféle felvételeket szeretnél készíteni vele.

 

 

Hazatérés funkció


Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a drón automatikusan visszatérjen arra a pontra, ahonnan felszállt. Sok fejlettebb drón automatikusan képes visszatalálni a pilótához, ha véletlenül megszakad a jel a készülék és a távirányító között.

 

 

Hogyan hozd ki a legtöbbet drónodból?

 

Gyorstippek!

 

•    Kezd a repkedést alacsonyan és lassan. Gyakorolj egy kicsit, mielőtt magasabbra merészkednél.
•    Vegyél néhány pótakkumulátort. Még a legprofibb drónok sem képesek fél óránál többet repülni egy töltésre.
•    Figyelj oda a fákra, a házakra, és a nehezebben észrevehető elektromos vezetékekre!
•    Ne ijedj meg, ha az első repülés során úgy érzed, hogy ez neked nem megy – gyakorlat teszi a mestert. Biciklizni sem tudtál azonnal, de mindenbe bele lehet jönni.
•    Kerülj tegező viszonyba a felhasználói kézikönyvvel. Az első néhány hétben ő lesz a legjobb barátod, akire a későbbiek során is mindig számíthatsz majd, ezért ne hagyd, hogy elkallódjon!


Biztonsági tippek drónpilótáknak

 

Észrevetted, hogy nem azt írtuk, hogy „kezdő drónpilótáknak”? Ez azért van, mert a biztonság még a vérprofik számára is első kell legyen – mindig!

•    Kézikönyv! Nem tudjuk elégszer ismételgetni! Minden gyártó rengeteg fontos információt beleír abba a kis füzetbe. Ez biztonsági szempontból is elengedhetetlen.
•    Drónhasználat közben tartsd magad távol a rotoroktól – ezek hihetetlenül gyorsan pörögnek és nagyon súlyos sérüléseket okozhatnak.
•    Ha már itt tartunk: valahányszor bütykölni szeretnéd drónodat, első lépésként mindig távolítsd el belőle az akkumulátort.
•    Ha látod, hogy megkerülhetetlen akadály felé repülsz, akkor azonnal vedd vissza a gázt 0-ra, hogy ezzel is csökkentsd a drón és az akadály által elszenvedett károkat.
•    Kezdőként ne a legnagyobb esős szélviharban kezdj el gyakorolni. Válassz egy szélcsendes, tiszta, kellemes napot, amikor sem téged, sem drónodat nem zavarhatják a környezeti tényezők – mindezt pedig egy nyílt, szabad területen tedd!

 

 

Profi drónreptetési tippek kezdőknek

 

Kézi repülési mód


A legtöbb drón átállítható manuális, azaz kézi repülési módra. Ez lehetővé teszi, hogy gyors, precíz manővereket végezz anélkül, hogy a drón automatikus stabilizációja megakadályozna ebben. Ez a mód azonban csak azoknak ajánlott, akik már magabiztosan képesek repülni a drón által stabilizált félautomata módokban. Kezdőként maradj az egyszerűbb, automata módoknál, idővel pedig lassan és türelmesen kezdj el megismerkedni a manuális vezérléssel.

 

 

Szeles időben


Minél szelesebb az idő, annál nehezebb lesz egyenesben tartani drónodat. Ezért is fontos szélcsendben beletanulni a vezérlésbe, hogy ha feltámad a szél, ne érhessen nagy meglepetés. A komolyabb drónok még enyhén szeles időkben is képesek stabilan repülni, de a kezdő modellekkel nem ajánlott túl szeles időben próbálkozni.

 

 

Gyakorolj be néhány menő manővert


Például repülj körbe-körbe, vagy cikkcakkban. Sajátítsd el a fokozatos emelkedést és ereszkedést, esetleg próbálj meg szerpentinben repülni. Ezek a mozdulatok nem csak szórakoztatók, de társaságban villoghatsz is velük – persze a biztonság mindig maradjon az első. Ha magabiztosabbá válasz, akkor megpróbálhatsz néhány egyszerűbb „akadálypályán” is átrepülni, de persze csak óvatosan. Fedezd fel, hogy mi mindenre képes készüléked, és sajátítsd el a leglátványosabb manővereit.

 

 

Ha bekövetkezik az elkerülhetetlen, …


… azaz a zuhanás, akkor ne ess pánikba. Ez mindenkivel megesik (még a profikkal is, csak éppen ritkábban) előbb vagy utóbb. Azonban egy zuhanás is „menthető”, ha ügyes vagy. Próbálj meg kitérni az akadály elől – még ha biztos is vagy benne, hogy le fogsz zuhanni, inkább ess a földre, minthogy egy fa lombjában landolj, ahonnan lehet, hogy csak daruval leszel képes visszaszerezni drónodat. Ne felejtsd el a korábbi tippünket is: az ütközés előtt vegyél vissza a gázból, hogy a drón rotorjai ne pörgés közben csapódjanak bele az akadályba – ez a rotorokat és az akadályt is megkíméli (valamelyest) a roncsolódástól.

 

 

Tanulj meg lebegni


Minden drónpilótának tudnia kell lebegnie – ezt a technikát ritkán emlegetik, mégis talán a legfontosabb mind közül. Akár leszállni készülsz, vagy szeretnél megelőzni egy esetleges ütközést, tudnod kell, hogy hogyan állítsd meg azonnal egy helyben drónodat. A lebegés továbbá segít, hogy stabil képeket és videókat készíthess, ha drónod kamerával is fel van szerelve. Ezt eleinte a talaj közelében gyakorold, majd később egyre magasabban is próbálkozhatsz.
 

címkék:
 
 
Dji MINI2 drone bemutató 2021. július 09.

Dji MINI2 drone bemutató

Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés...

Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...


Tovább a többi hírhez