Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások

Főoldal > A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

DrónExpert

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője


2020/02/24

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások

Egyre több helyen „vetnek be” drónokat nem csupán katonai küldetések során, hanem egyszerű hétköznapi feladatok ellátására is. Legyen szó gyors csomagkézbesítésről, légi kárfelmérésről, eltűnt személyek kereséséről vagy akár tudományos projektekről, ezek a távirányítóval kezelhető repülő készülékek egészen új lehetőségeket kínálnak mind a hétköznapi felhasználók, mind a specialisták számára – gondoljunk csak azokra a feltörekvő filmkészítőkre, akiknek ma már nem kell helikoptereket vagy darukat bérelniük ahhoz, hogy bámulatos légi felvételeket készíthessenek.

 



A drónok nem csak hatékonyak, hanem olcsóbban, gyorsabban és – ami a legfontosabb – biztonságosabban is képesek olyan feladatok elvégzésére, amihez egyébként szakképzett munkaerőre lenne szükség, vagy amelyek veszélyt jelentenének a munkásokra.

 

Jöttek, repültek, győztek – a drónok mára számos cég nélkülözhetetlen eszközeivé váltak, az egy fős vállalkozásoktól kezdve a nemzetközi óriásokig.

 

Nézzük meg, hogy mivel érdemes tisztában lenni a drontechnológia kapcsán 2020-ban!

 

A dróntechnológia múltja és jelene

A drónok valójában már több, mint 20 éve léteznek, történelmük azonban egészen az első világháborúig nyúlik vissza. Bizony, az Egyesült Államok és Franciaország már 100 évvel ezelőtt is pilóta nélküli repülőkön gondolkodott, pedig ekkor még a repülés technológiája is gyerekcipőben járt.

 

Ehhez képest az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt mind a fejlesztések, mind a drónok elterjedésének tempója, méghozzá világszinten.

 

Legyen szó katonai bevetésekről vagy hobbifényképészek munkáiról, a drónok sokoldalúsága fontos szerepet játszott abban, hogy rövid időn belől rengeteg területen alkalmazni kezdjék őket. A teljesség igénye nélkül íme csupán néhány dolog, amiket manapság már drónokkal is el lehet végezni:
•    Légi felvételek készítése filmkészítők, újságírók, hobbifényképészek számára
•    Szállítmányozás és kézbesítés
•    Információszerzés katasztrófa sújtotta területek és bajba jutottak helyzetéről, állapotáról
•    Eltűnt személyek keresése nehezen megközelíthető területeken (pl. hőérzékelő kamerákkal felszerelt drónok segítségével)
•    Nehezen elérhető területek földrajzi feltérképezése (akár 3 dimenzióban is)
•    Termőföldek megfigyelése, öntözése, haszonnövények állapotának ellenőrzése
•    Légi megfigyelés rendőrség és határőrök számára, vagy magánterületek védelmére
•    Viharkövetés és veszélyes időjárási jelenségek (hurrikánok, tornádók) előrejelzése
•    Állatkolóniák megfigyelése kutatási célokra

 

Mindez csak a jéghegy csúcsa – még így sem említettük meg a drónok összes jelenlegi felhasználási módját, ráadásul jelenleg is folynak a fejlesztések, hogy minél több területen vehessük hasznát ezeknek a forradalmi készülékeknek.

 

Katonai dróntechnológiák

A drónok ma már szinte minden hadsereg arzenáljában ott vannak, arra várva, hogy valamilyen speciális rakománnyal felszerelve a levegőbe emelkedhessenek egy újabb bevetés erejéig. A katonaságban többek között felderítésre, megtévesztésre, kutatásokra és fejlesztésekre, megfigyelésre és támadó hadműveletekre alkalmazzák ezeket a pilóta nélküli repülő készülékeket.

 

A Goldman Sachs szerint a katonai dróntechnológia a közeljövőben is a drónfejlesztések fő mozgatórugója lesz majd. A cég becslése alapján a világ hadseregei összesen nagyjából 70 milliárd dollárnyi összeget fordítanak majd a drónok fejlesztésére. Ezek a készülékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak majd a jövő ütközeteiben, továbbá idővel az emberi pilótákat is nagy valószínűséggel lecserélhetik.

 

Nem kérdés, hogy a haditechnika a jövőben egyre többet foglalkozik majd a drónokkal, különösen mert már most segítenek a veszteségek csökkentésében és az olyan bevetések lebonyolításában, ahol az időzítés kritikus fontosságú.

 

Kereskedelmi dróntechnológiák

Ahogy egyre több iparágban válnak a hétköznapi feladatok nélkülözhetetlen eszközeivé, a drónok kereskedelmi alkalmazása is stabil ütemben növekszik. A fogyasztói és kereskedelmi felhasználásra szánt drónok piaca valójában nagyobb ütemben is nőtt az elmúlt 5 év során (19%), mint a katonaságnál (5%), állítja a BI Intelligence, a Business Insider prémium kutatói részlege.

 

Persze a kereskedelmi dróntechnológia még mindig meglehetősen újnak számít, de már most óriási összegű befektetéseket vonzott be ipari konglomerátumoktól, informatikai tanácsadó cégektől, mikrochip-gyártóktól és egyéb felektől.

 

Ahogy azonban egyre olcsóbbá válik a kereskedelmi drónok szükségre szabott kialakítása, egyre több piaci résben jelenhetnek meg és így egyre többen is férhetnek majd hozzá a legújabb technológiákhoz. A drónokat például már most is használják ültetvények permetezésére és elemzésére, és csak idő kérdése, hogy egyre több hétköznapi feladatot automatikusan is képesek legyenek elvégezni (rendelések kézbesítése, stb.)
 

 

Fogyasztói dróntechnológiák

Ahogy egyre többen vásárolnak fogyasztói drónokat, az ezek felhasználását övező biztonsági kérdések és szabályozások is egyre relevánsabbakká válnak világszerte. Ez nem meglepő, elvégre az elmúlt években nem egyszer hallhattunk repülőgépekkel ütköző vagy tömegekbe csapódó drónokról.

 

Egy szintén a BI Intelligence-től származó adat szerint a dróneladások értéke 2021-re a 12 milliárd dollárt is elérhetik, amelyek jelentős részét képezik majd videózásra, fényképezésre és szabadidős tevékenységekre szánt fogyasztói drónok.

 

Szintén a becslések szerint az elkövetkezendő években csak a fogyasztók 17 milliárd dollárnyi összeget költenek majd drónokra. Nem csoda, hiszen ezek a repülő készülékek többféle célcsoportot is lefedhetnek a hobbiszintű fényképészektől kezdve a drónversenyzőkön át egészen a profi videósokig.

 

A jövő dróntechnológiái

A drónok láttán az ember jogosan gondolhatja azt, hogy a jövő ma van. Valóban, az évezred erején senki sem gondolta volna, hogy hamarosan vásárolhat majd magának egy távirányítható, repülő kamerát, vagy hogy az építészek ilyen berregő szerkezetekkel ellenőrizhetik majd projektjeik állapotát, és így tovább.

 

Azonban a dróntechnológia folyamatosan (és a nagy összegű befektetéseknek köszönhetően komoly ütemben) fejlődik, így biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben számos forradalmi újítással állnak majd elő a gyártók.

 

Az Amazon egyik partnerwebhelye, az airdronecraze (https://airdronecraze.com/drone-tech/) szerint a dróntechnológiának 7 lehetséges generációját különböztethetjük meg, amelyek közül jelenleg a 6-nál járunk. Ezek a generációk a következők:
• 1. generáció: Különféle távirányítóval kezelhető repülő készülékek
• 2. generáció: Fix kialakítású, rögzített kamerás készülékek videó- és fényképrögzítési funkciókkal, és manuális távirányítással
• 3. generáció: Fix kialakítású, kéttengelyes gimballal felszerelt HD kamerás készülékek, alapvető biztonsági rendszerekkel és pilótasegéd funkciókkal
• 4. generáció: Összehajtható kialakítású, háromtengelyes gimballal felszerelt FullHD kamerás készülékek, fejlettebb biztonsági rendszerekkel és autópilóta módokkal
• 5. generáció: Összehajtható kialakítású, 360°-os gimballal felszerelt 4K vagy nagyobb felbontású kamerával ellátott készülékek, intelligens repülési módokkal
• 6. generáció: Kereskedelmi felhasználásra alkalmas, biztonsági előírásokon alapuló kialakítású, testre szabható platformú és rakományú készülékek, automatizált biztonsági rendszerrel, teljes autonómiával és légtérérzékelő rendszerrel.
• 7. generáció: Kereskedelmi felhasználásra teljese mértékben alkalmas, biztonsági szabványokon alapuló kialakítású, cserélhető platformú és rakományú készülékek, automatikus biztonsági rendszerekkel, korszerű intelligens repülési módokkal, teljes autonómiával, légtérértékelő rendszerrel és önálló működéssel (fel- és leszállás, utasítások elvégzése, stb.)

 

A következő generáció már most fejlesztés alatt áll, és tudásuk nem áll annyira messze a jelenleg használt csúcsmodellekétől. Csak idő kérdése, hogy mikor kezdnek majd elterjedni a fejlett biztonsági rendszerekkel és minden eddiginél intelligensebb repülési módokkal ellátott készülékek életünk különböző területein!
 








Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD