Összehasonlító fül

Tény, hogy a drónozás felelősséget követel meg, hiszen bármikor bárkivel előfordulhatnak balesetek... De mennyire veszélyes valójában? Kutatással igazolták!


ESC
search

Egy kutatás szerint meglepően nehéz megsebesíteni valakit egy drónnal

Egy kutatás szerint meglepően nehéz megsebesíteni valakit egy drónnal

A drón technológiával kapcsolatos beszélgetések során gyakran tapasztalhatjuk, hogy az emberek nem csak magánéletüket, hanem testi épségüket is féltik kedvenc repülő szerkezeteinktől. Természetesen mi magunk is számtalan cikkünkben nyomatékosítjuk, hogy egyetlen felvételért sem éri meg veszélyeztetni mások testi épségét (nem mellesleg törvényellenes is). Azonban egy nemrégiben összegezett kutatás szerint valójában rendkívül nagy kihívás lenne komoly sérüléseket okozni valakinek egy drónnal.


A tanulmányt az Alliance for System Safety of UAS through Research Excellence (röviden ASSURE) készítette. Az ASSURE csapata elmondásuk szerint egy olyan szabványos módszert fejlesztett ki, amellyel felmérhetik a lehetséges sebesülések súlyosságát.

 

Az ASSURE sajtótájékoztatójából:

„Több mint 512 ütközési kísérletet és szimulációt végeztünk 16 különböző többrotoros és rögzített szárnyú sUAS-sal, illetve többféle objektummal és rakománnyal (akkumulátorok, fakockák, stb.), amelyek súlya 0,32 kilótól 5,9 kilóig terjedt. A kísérletezésben nehezebb sUAS-okat is felhasználtunk, bizonyos mérsékletekkel, hogy csökkentsük a sérülés esélyét, például ejtőernyők rögzítésével.

 

„A tanulmány során végzett sebesülési ütközések olyan irányított ütközések voltak, amelyek a legrosszabb eseteket idézték fel, olyan változók alkalmazásával, amelyek a legtöbb energiát képesek átadni egy embernek.”

 

„Ezek az eredmények megmutatták, hogy a legrosszabb esetek nagyon nehezen idézhetőek elő, még irányított tesztkörülmények között is.”

 

„A kutatási eredmények egy tisztább, tudományos alapokra helyezett képet biztosítanak az FAA-nak [Federal Aviation Administration] a lehetséges sérülésekről, illetve súlyosságukról.”

 

„A korábbi sérülési kísérletekből származó adatok alátámasztották felméréseinket, miszerint a régóta rendelkezésre álló halálozási adatok túlzottan konzervatívok voltak, és javarészt nem alkalmazhatók az elasztikusabb sUAS-okkal való ütközésekből származó sérülésekre.”

 

„További kísérletezésre volt szükség, hogy kifejlesszünk egy pontosabb, tanulmányos kísérleti metodológiát, amelyet az FAA, az sUAS gyártók, illetve kezelők is használhatnak a sérülések esélyének felmérésére.”

 

„Ezek az adatok, és az ASSURE program által folyamatosan végzett program segíthet informálni az UAS integrációk jövendőbeli biztonsági döntéseit Nemzeti Légi Rendszerünkben.”

 

Minden pilóta, akinek valaha puszta kézzel kellett elkapnia egy drónt, vagy véletlenül egy zuhanó szerkezet alá került nagyon is jól tudja, hogy igencsak kellemetlen sérüléseket lehet így szerezni. Azonban a kellemetlen sérülések szerencsére távol állnak a halálos balesetektől, és ezt remélhetőleg a kutatási eredményeknek köszönhetően a törvényhozók is felismerik majd.

címkék:
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez