Összehasonlító fül

Ha drón vásárlás előtt állsz, egy csomó funkcióval, tulajdonsággal kell megismerkedned a döntés előtt. Segítünk eligazodni, mutatjuk melyek a legjobb funkciók!


ESC
search

Drónválasztó kisokos: ezeket a funkciókat érdemes mérlegelned drón vásárlás előtt!

Drón vásárlás kisokos: drón funkciók amiket érdemes ismerned

Ha drón vásárlás előtt állsz, egy csomó funkcióval, tulajdonsággal kell megismerkedned a döntés előtt. Segítünk eligazodni, mutatjuk melyek a legjobb funkciók!


Amióta néhány évvel ezelőtt betörtek a fogyasztói piacra, a drónoknak számtalan típusa jelent meg. Az opciók listája hosszabb, mint valaha, de ez kevésbé jó hír azoknak, akik egyszerűen képtelenek választani a megannyi lehetőség közül.

 

Értelemszerűen mindenkinek van egy kerete, amennyit ráköltene erre a hobbira (itt persze bele kell kalkulálni a költségekbe az esetleges kiegészítők árát is), de mivel olcsóbb drónokat akár néhány tízezer forintért is beszerezhetünk, a pénzügyi szempontok sem igazán szűkítik a kört.

 

A következőkben azoknak szeretnénk segíteni, akik mindenképpen szeretnének drónt venni, de nem tudják, hogy a különböző opciók miben térnek el egymástól, és hogy mikre érdemes odafigyelni, mielőtt az ember vásárlásra adná a fejét!

 

Drón vásárlás előtt: ismerd meg a legfontosabb drón típusokat! 

HD kamerás drón vásárlása

A legtöbb fogyasztói drónt (legalább is azokat, amik iránt egy kezdő érdeklődne) két nagy kategóriába sorolhatjuk az alapján, hogy rendelkeznek-e beépített kamerával, vagy sem. A legtöbb kamerával ellátott drón általában nagyobb méretű, és drágább, míg a kamera nélküli készülékekre kisebb méret, ár, és – ez nagyon fontos – súly jellemző.

 

Drón vásárlás – kamera nélkül?

Néhányan el sem tudnák képzelni, hogy egy kamera nélküli drónt reptessenek, míg mások inkább a szabad repkedésre vágynak, és inkább spórolnának a beépített kamerán. A kisméretű, kamerát mellőző továbbá gyakran zárt terekben is reptethetők (persze kellő óvatosággal).

 

Drón vásárlás: ha a kamera nem annyira fontos, de jó, ha van…

Itt érdemes megjegyezni, hogy számos kivétel van – sok kistermetű „játékdrón” (néhányan így nevezik a kamera nélküli készülékeket) valójában rendelkezik kamerával, azonban ezek felbontása és általános minősége alkalmatlanná teszi őket a látványos felvételek rögzítésére.

 

Drón vásárlás: ha más a cél…

Ezeken kívül más kategóriákat is megkülönböztetünk (ilyenek például villámgyors versenydrónok és az operatőröknek készített, profi kamerával felszerelt gépek), azonban ezek már drágább beruházások, és biztonságos, hatékony használatukhoz mindenképpen érdemes megtanulni a drónvezérlés alapjait. Egy lelkes kezdő valószínűleg egy sima kamerás, és egy kamera anélkül drónnal is jól elszórakozik majd, illetve begyakorolhatja velük a mozdulatokat, hogy később magasabb árkategóriákat is kipróbálhasson.

 

Egy fontos kérdés drón vásárlás előtt: Mire is kell neked a drón?

A választási lehetőségeket drasztikusan leszűkítheted, ha pontosan megfogalmazod magadnak, hogy mit szeretnél csinálni első drónoddal. Csak egy kis hétvégi légi szórakozásra vágysz a kertben, esetleg tágas nappalidban? Esetleg szeretnél néhány mesés felvételt készíteni kedvenc tájaidról a környéken? Mennyire fontos számodra a videó minősége?

 

A legfontosabb dróntulajdonságok, amiket érdemes megismerni drón vásárlás előtt

Ha tudod, hogy milyen típusú drónt szeretnél, és van egy fix kereted is, akkor már sokat segítettél magadnak a döntésben, azonban egy drón ára és típusa alapján még lehetetlen eldönteni, hogy ideális választás lenne-e számodra.

 

A mai drónok összetett készülékek, tele hasznos funkciókkal, amelyek gyártóról gyártóra változhatnak, de ami igazán fontos, hogy alaptulajdonságaikban hogyan térnek el egymástól, mert ezek döntő tényezők lehetnek a választásban!

 

Az akkumulátor kapacitása – a drón vásárlást leginkább befolyásoló tényező?

Szomorú ugyan, de egy drónnak előbb utóbb kénytelen lesz leereszkednie az égből egy akkumulátor-újratöltésre. Nem mindegy tehát, hogy a készülék mennyi ideig képes a levegőben maradni. Ezt általában percekben mérjük, és még a legdrágább, legprofibb készülékek is csak éppen, hogy kihúzzák 30 percig – olcsóbb kategóriákban ennél lényegesen kevesebbre számíthatsz.

 

Szerencsére a drónok akkumulátora általában cserélhető, és pótegységeket is vásárolhatsz hozzájuk, de ezt mindenképpen figyelembe kell venned a keret megszabásakor!
 

 

Kefe nélküli motorok

A drónok végtelen listáját böngészve gyakran találkozhatsz a „kefe nélküli motor” kifejezéssel. Felesleges lenne itt részletezni a „kefe nélküli” jelzés jelentését, de annyit érdemes tudnod, hogy az ilyen motorokkal ellátott drónok általában halkabbak, lassabban használódnak el, és drágábbak is (de a ritkább cserék miatt általában megéri beruházni rájuk).

 

Kamera – sokak számára a drón vásárlás másik legfontosabb tényezője…

Ha kamerával felszerelt drónt szeretnél, akkor számos egyéb szempontot is figyelembe kell venned. Nem árt odafigyelni a kamera felbontására (videó és fénykép módban is), a látószögre, az objektív fényáteresztésére (az alacsonyabb f/számok nagyobb fényáteresztést jeleznek), a videótömörítésre és hogy a készülék támogatja-e a nyers képfelvételeket.

 

Headless mód: az egyik leghasznosabb drón funkció

A headless (fej nélküli) mód egy nagyon hasznos funkció a kezdő drónpilótáknak. Amikor a fejnélküli mód aktív, akkor valahányszor mozgatod a drónt, az nem saját magához képest, hanem hozzád képest mozog majd. Tehát még ha veled szembe is néz a készülék, és jobbra irányítod, akkor hozzád képest jobbra fog repülni nem pedig balra.

 

GPS – a felső kategóriás drónok sajátja

A drágább drónok fedélzeti GPS egységgel is rendelkeznek. Ez szintén egy hasznos tulajdonság, ugyanis ennek segítségével a drón pontosan tudja, hogy éppen hol tartózkodik, illetve ha elveszítené a kapcsolatot a távirányító készülékkel, akkor automatikus képes visszatérni a felszállási pontra. A GPS-szel felszerelt drónok továbbá általánosságban stabilabbak, főleg ha egy helyben lebegésről van szó.

 

Follow me mód – a drón funkció, ami megkönnyíti az életed

A follow me (kövess) mód szintén a GPS-szel felszerelt (értsd: többnyire drágább) drónok egyik kiváltsága. Ebben a módban a drón képes követni téged, még rázósabb terepen is, hogy te arra koncentrálhass, amit éppen csinálsz – legyen az futás, kerékpározás, vagy bármilyen egyéb tevékenység. Néhány drón ügyesebb ebben, mint a többi – ha szükséged van erre a funkcióra, akkor olyan készüléket válassz, ami magától kikerüli az akadályokat, amikor te nem figyelsz oda az irányítására.

 

Akadályelkerülés – biztonsági drón funkció, nem csak kezdőknek

Ha már itt tartunk – ez egy ízig-vérig prémium funkció, amiért igencsak mélyre kell, hogy nyúlj a zsebedben. Nem sok drón kínál önálló akadályelkerülést, és – akárcsak a kövess módban – némelyikük ügyesebb, némelyikük pedig kevésbé biztonságos. Nézd meg a készülék értékeléseit, és olvasd el, mit írnak róla az emberek!

 

Habár az akadályelkerülés egy hasznos funkció, ne feledd, hogy többnyire azoknak van rá szüksége, akik néha a drónra bíznák a manőverezést. Ha nem tervezed így használni készülékedet, akkor sokat spórolhatsz azzal, ha lemondasz a follow me módról és a szuperfejlett akadályelkerülésről.

 

Gimbal – a kamerás drón vásárlásakor alapfogalom

A gimbal azt a mechanizmus, ami a drónra szerelt kamerát stabilan tartja – lényegében tehát egy mechanikus stabilizátor. Ezt – nem meglepő módon – csak a drágább készülékek biztosítják, és azok között is lehetnek eltérések. Ha videózni szeretnél drónoddal, akkor egy gimbal sokat segíthet abban, hogy repülés, manőverezés közben kamerád stabil maradjon, és ne remegjen a kép, de szeles időben is nagyon hasznos lehet.

 

Egyes kamerás drónokban mechanikus stabilizátor (gimbal), másokban elektronikus stabilizátor gondoskodik a kép stabilitásáról – a mechanikus opció minden esetben szebb, természetesebb eredményeket kínál.

 

Hatótáv – ha a drón vásárlás célja a távoli felvételek készítése

A drónok hatótávja azt mutatja meg, hogy milyen messzire képesek repülni a távirányítótól, úgy, hogy még kommunikálni tudjanak azzal. Ahogy feljebb és feljebb mászol az árlétrán, úgy egyre messzebbre és messzebbre reptetheted drónodat. Biztonsági okokból persze nem ajánlott kihasználni az olykor több kilométeres hatótávot – mindig reptess úgy, hogy szem előtt tarthasd drónodat.

 

A hatótáv egyébként függ attól is, hogy milyen készülékkel, és milyen kapcsolaton keresztül vezérled drónodat. Például vannak olyan drónok, amiket okostelefonnal, Wi-Fin keresztül lehet irányítani, azonban ez a kapcsolat csak nagyon rövid hatótávot kínál. Egy rendes rádiós távirányítóval kihasználhatod drónod akár több kilométeres hatótávolságát is.

 


 

címkék:
 
 
 
Dji MINI2 drone bemutató 2021. július 09.

Dji MINI2 drone bemutató

Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés...

Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...


Tovább a többi hírhez