Összehasonlító fül

Drónok jogi szabályozása, alapfogalmak tisztázása. Ismerd meg a drónozás világát alaposabban, légy te is profi drónszakértő. Mielőtt megnéznénk, hogy mi is a törvényi háttere...


ESC
search

Drónok jogi szabályozása

Drónok jogi szabályozása

Mielőtt megnéznénk, hogy mi is a törvényi háttere Magyarországon a drónozásnak, előbb tegyük tisztába a fogalmakat, mivel egészen biztos, hogy sokan keverik össze a dolgokat.


 

Vannak tehát a repülő modellek és a drónok, melyek, technikai oldalról nézve könnyedén megkülönböztethetőek egymástól.

A modell és a drón abban hasonlít egymásra, hogy mindkettőt a földről irányítják. Viszont míg az előbbi esetében végig szükséges az emberi kontroll, addig a drón esetében ez nem feltétel a repülés teljes időtartalma alatt.

A modelleket csakis lakott területen kívül szabad reptetni, mert a jel elvesztésekor a gép könnyedén megsemmisülhet.  Ha ugyanez a jelenség előfordul a drónnál, akkor ott egy repülésvezérlő lép működésbe, ami képes a földön lévő beavatkozása nélkül a szerkezetet visszajuttatni a kiindulási pontjára.

Az elmúlt néhány évben megsokszorozódott az ilyen gépek száma az országban. Egyes becslések szerint csak a drónok száma a 10 000-et is meghaladhatják, ami a folyamatos emberi beavatkozást igénylő gépekkel kiegészülve akár az 50 000-t is elérheti.

Kimutatások szerint naponta körülbelül 1000 darab drón száll fel az országban. A kérelmeket eddig személyesen bírálták el, de a tervek szerint nemsokára elektronikusan is lehet ilyen ügyeket intézni, ami nagyban megkönnyítené és felgyorsítaná az ügyintézést.

Sokan eddig úgy játszották ki a szabályokat, hogy azt mondták, hogy a szerkezetük nem drón, hanem játék. Ezek a 250 gramm alatti gépek azok, melyek a törvény szerint játékok. Ezek szabadon használhatóak.

Ezek mellett 3 különböző kategóriát különböztetünk meg:

 

  • Az 1. kategóriába a 2 kilogrammnál kisebb tömegű drónok tartoznak, ezekkel kizárólag nappal és 50 méter magasságig lehet repülni.
  • A 2. kategóriában a 2 kilogrammnál nehezebb, de 25 kilogrammnál könnyebb, és 50 méternél magasabbra repülő drónok tartoznak. Ezekhez kell a jogosítvány. Jogosítvány kell akkor is ha bármilyen drónnal belterületen kívánunk repülni.
  • A 3. kategóriába 25 és 150 kilogramm közötti, pilóta nélküli légi járművek tartoznak. Ebben az esetben már szakszolgálati engedély kell, valamint üzemi és repülési naplót is kell vezetni.

 

Kötelező lesz a felelősségbiztosítás is ezekre a gépekre a jövőben, arra az esetre ha a drón bármilyen balesetet okozna.

 

A könnyített engedélykérés nagy könnyebbséggel fog majd járni. A legegyszerűbb dolga az 1. kategóriás drónok tulajdonosainak lesz. A tervezet szerint használatukhoz el kell olvasni egy tananyagot a légiközlekedési hatóság honlapján, amiről a hatóság automatikusan kiállítja az igazolást.

Azonban ez csak akkor lesz elég, ha a reptető külterületen használja a drónt. Belterületen történő drónozáshoz ugyanis kötelező lesz egy hagyományos tanfolyam és a jogosítvány.

Emellett légtérhasználati engedély megkérése is szükségeltetik, amire az új szabályoknak hála a mobilalkalmazással megoldható lesz.

A HungaroControl rögzíti és elbírálja majd a kérelmeket. Ha minden megfelelő, akkor 30 percre megkapható lesz a legális légtérhasználat. Fontos, de ha jobban belegondolunk, akkor ésszerű is, hogy ezekről a honvédség, a rendőrség, a TEK, a katasztrófavédelem is megkapja az adatokat.

Természetesen iOS-re és Androidra is kifejlesztik az appot. Ráadásként a felhasználó élő légtéradatokat és meterológiai információkhoz is juthat majd.

Fontos, de még nem tisztázott, hogy mely kategóriákra lesz a mobilalkalmazás használható. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak az I. kategóriába tartozó szerkezetek esetében lesz használható az app.

Hivatalos, bejegyzett képzést a Légügyi Hatóság debreceni székhelye biztosít majd. Akkreditálni viszont csak azután tud majd a hatóság, hogy a jogszabály és a végrehajtási rendelet is végleges formát ölt.

címkék:
 
 
A világ legkisebb drónja 2017. július 25.

Így néz ki a világ legkisebb HD kamerás drónja

Robert McIntosh, videó effekt specialista, egy olyan drónt akart megalkotni, mely méretének köszönhetően a legkisebb réseken is átfér, de ez nem ront a kamera minőségén. 

Tovább

 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez