Összehasonlító fül

A DJI Osmo Mobile 3 egy meglepően könnyű, egy kézzel operálható gimbal (mechanikus stabilizátor), amelyet kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztettek ki.


ESC
search

DJI Osmo Mobile 3: mit tud az új Osmo?

DJI Osmo Mobile 3 áttekintés

Ahogy teltek és múltak az évek, az okostelefonokba szerelt kamerák egyre jobb minőségű felvételeket kezdtek el kínálni. Egy jó ideje már szabvány a 4K felbontás a magas másodpercenkénti képkocka-szám, ráadásul a nagy dinamikatartomány is kezd elterjedni. A probléma csak az, hogy mindezt teljesen aláaknázzák a remegő, össze-vissza ugráló felvételek. Tény, hogy néhány okostelefon rendelkezik némi stabilizálással, de ez gyakran csak megpróbálja elfedni a hibákat, minthogy megelőzné őket. Itt lép a képbe a DJI Osmo Mobile 3, a DJI legújabb okostelefon-stabilizátora!


A DJI Osmo Mobile 3 egy meglepően könnyű, egy kézzel operálható gimbal (mechanikus stabilizátor), amelyet kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztettek ki. Mint azt nevéből már bizonyára leszűrted, nem ez a kínai cég első próbálkozása a mechanikus okostelefon stabilizátorok mezőnyében, és ez meg is látszik: az Osmo Mobile 3 könnyebb, és – meglepő módon – olcsóbb is elődjénél, a 2-es modellnél.

 

Az új Osmo Mobile Bluetooth kapcsolatot, egyszerű fekvő és állókép közötti váltást, és új rögzítési módokat is kínál, természetesen alanykövető funkciókkal. Összehajtott állapotában a készülék nem sokkal magasabb egy méretesebb okostelefonnál.

 

A DJI Osmo 3 kialakítása és kezelése

Első ránézésre nincs sok különbség a DJI Osmo Mobile 3 és elődje, az Osmo Mobile 2 között – mindkét készülék ugyan azt a markolatos kialakítást kapta, hasonló szürke színben. Azonban ha egy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk az új gimbalt, láthatjuk, hogy a markolat 15 fokkal előre döntött, és feltűnik egy új ravasz stílusú gomb is az elején, amivel középre igazítható a kép, aktiválható az alanykövetés, és amivel gyorsan lehet váltani álló és fekvő felvételi módok között.

 

A telefon rögzítése és kiegyensúlyozása egyszerű, és még csak nem is kell, hogy tökéletes legyen, mert a készülék motorjai elég erősek, hogy kijavítsák a nem megfelelő egyensúlyt.

 

A „quick roll” funkciónak köszönhetően végre lehetőségünk van egy pillanat alatt váltani az álló és a fekvő felvételek között – ezt az előző verzióban a telefonon kellett átállítani, míg a DJI Osmo Mobile 3 külön gombot kínál rá a markolaton.

 

A nagynak egyébként sem mondható gimbal összecsukható, és így nem sokkal magasabb egy nagyobb telefonnál – az új Osmo még így is kisebb és könnyebb elődjénél. A DJI-nak sok gyakorlata van a hordozhatóságban, így ennél kevesebbet nem is vártunk a márkától.

 

A DJI Osmo 3 egy beépített akkumulátorral rendelkezik, amelyet USB-C-n keresztül lehet tölteni. A készülék papíron 15 órát képes működni „tele tankkal”, tehát nem kell attól tartanod, hogy előbb merülne le, mint a telefonod. Az már csak hab a tortán, hogy a gimbalon található USB-A csatlakozó segítségével telefonodat is töltheted használat közben, hogy még tovább rögzíthess vele.

 

A DJI Osmo Mobile 3 funkciói és teljesítménye

Az Osmo Mobile 3 tehát hardver téren nagyszerű kis készülék, és örömünkre szolgál jelenteni, hogy szoftveres oldalon is remekül megállja a helyét. Az előző verziókkal ellentétben a gimbalt nem a DJI Go alkalmazással, hanem a DJI Mimo appal kell kezelni. Ebben történik a készülék csatlakoztatása a telefonhoz, illetve a kalibráció és maga a gimbal vezérlése is.

 

A Bluetooth LE-nek köszönhetően a telefon és az Osmo Mobile 3 csatlakoztatása mindössze két gombnyomásba kerül, ráadásul hacsak nem szeretnél másik telefont használni vele, ezt többet nem is kell megismételned.

 

Érdemes lefuttatni egy automata kalibrációt, valahányszor rögzíted telefonodat a gimbalra, mert ezzel kijavíthatod az esetleges egyensúlyproblémákat. Ez az automata kalibráció a legtöbb működési problémát megoldja.

 

Az alkalmazás számos felvételi módot kínál – az alapvető fényképen és videón kívül választhatunk még panoráma, lassított felvétel, és hyperlapse közül is. Van még egy sport mód is, ami felgyorsítja a gimbal reakcióidejét és mozgását is. A DJI Osmo Mobile 3 a DJI Active Track követőtechnológiájának legújabb (3.0) verzióját is megkapta, amely mesterséges intelligencia segítségével biztosítja, hogy a kamera mindig a kiválasztott alanyon maradjon.

 

Az Active Track az új Osmo Mobile-ban kézmozdulatokkal is vezérelhető, ami drasztikusan megkönnyíti a kéz nélküli használatot. Elég csak feltartanod a kezedet, és a gimbal elindít egy visszaszámlálást, illetve automatikusan középre helyezi az arcodat a képen – tökéletes szelfi és csoportképek készítéséhez. Az Active Track továbbá képes videófelvétel közben is követni a kiválasztott képalanyt (még forgással is, ha esetleg elkezdene kisétálni a képből).

 

A funkció jól működik, de csak addig, amíg a kiválasztott alany el nem fordítja az arcát a képen – innentől ugyanis az Osmo Mobile 3 nem követ tovább, annak ellenére, hogy a DJI szerint a rendszer a fejet és a vállakat is figyeli követéskor, hogy ezt elkerülje. Az Active Track rossz (túl kontrasztos, vagy túl sötét) fényviszonyok mellett is elveszítheti az alanyt.

 

Az új Story módra is érdemes kitérni. Ez a funkció még nincs teljesen kialakítva, de már most többféle sablont is kínál, amelyek segítségével könnyedén és egyszerűen szerkeszthetünk össze rövid felvételeket, az áttűnéseket pedig digitális effektek, vagy látványos gimbalmozgások biztosítják. Egyelőre nem sok testre szabást kínál, például nem lehet megváltoztatni a sablonok hosszát, de a koncepció jó, és remélhetőleg a jövőben többet is foglalkozik vele a DJI szoftveres csapata.
 

címkék:
DJI Osmo Mobile 3 stabilizátor Standard csomagban (2 év garanciával)

DJI Osmo Mobile 3 stabilizátor Standard csomagban (2 év garanciával) vásárl

32.990 Ft

RAKTÁRON! Alakítsd át a világot! Az Osmo Mobile 3 az okostelefon kamerastabilizátorok...

Megtekintés
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez