Összehasonlító fül

2019 sok újdonságot hozott a drónok piacán, és a DJI továbbra is szinte egyeduralkodó maradt a piacon. De mi mindenre emlékezhetünk a tavalyi évből? Összegyűjtöttük!


ESC
search

Visszatekintés: ez történt a DJI-nál 2019-ben

Visszatekintés: ez történt a DJI-nál 2019-ben

2019-ben a DJI legnagyobb (és egyben legapróbb) dobása a drónpiacon kétségtelenül a Mavic Mini volt. Az éppen, hogy nem 250 grammos drón több országban is mentesíti a pilótát mindenféle engedély kötelessége alól, azonban ennek ellenére meglepően sok hasznos funkciót kínál az átlag felhasználó számára.


De hol vannak a nagyágyúk? Szinte biztos, hogy a DJI 2020-ban is elkápráztat majd bennünket néhány izgalmas újdonsággal – a kérdés csak az, hogy mivel. 

 

Ilyen volt 2019 a DJI háza táján

2018 végén sokan pozitív reményeket fűztek 2019-hez, ugyanis úgy tűnt, hogy több új DJI drón is a piacra kerülhet majd az évtized vége előtt. Volt szó többek között a hőn áhított DJI Phantom 5-ről, ami állítólag a cserélhető objektíveket is támogatta volna, azonban ez a projekt végül feledésbe merült. A DJI Spark 2-t is sokan várták még a nyár előtt, azonban ehelyett a DJI Mavic Minit kaptuk, méghozzá sokkal később.

 

A DJI Inspire 3 (amiről lejjebb bővebben is szót ejtünk majd) bemutatását szintén 2019-re jósolta a drónközösség, de végül ez sem jött össze.

 

Volt szó arról is, hogy a DJI Phatnom 4 V2.0 2019 őszén visszatér majd a polcokra – nos… nem. Ez azért is volt nagy meglepetés, mert a drónt és (az alapmodellnél magasabb) árát a hivatalos DJI webáruházban is láthattuk.

 

A DJI a világ ellen – Nehéz 2019-et zárt a kínai cég

2019-ben rájárt a rúd a DJI-ra, ugyanis három komoly csapást kellett elszenvednie az évtized utolsó esztendeje során. Lássuk részletesen, hogy mik is voltak ezek.

 

A kereskedelmi háború

Még ha a következő két súlyos probléma nem is gátolta volna a DJI ténykedését 2019-ben, Kína márka létére a DJI is az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viszály áldozata lett. A megemelkedett vámok miatt a DJI-nak választania kellett: vagy meghagyja eredeti árait, és a saját profitjából fedezi az extra költségeket, vagy megemeli az árait, veszélyeztetve ezzel az értékesítések visszaesését.

 

Mivel a DJI-nak nem igazán van jelentős versenytársa, így a márka végül az áremelés mellett döntött, ezzel a vásárlókra terhelve a megnövelt vámokat.

 

Több ipari bennfentesek elmondása szerint ez is akadályozta a DJI Phantom 4 Pro V2.0 visszatérését, mert az egyébként is drágább drón ára így már túl magas lett volna a piac számára – ez a probléma azonban mára megoldódott, a DJI Phantom 4 PRO V2.0 újra elérhető IDE kattintva! 

 

A 150 millió dolláros botrány

Már az évindítás sem volt zökkenőmentes a DJI számára, a cég ugyanis rájött, hogy bizonyos alkalmazottjai magasabb áron értékesítették termékeiket személyes haszon céljából.

 

Hivatalosan nagyon kevés információ látott napvilágot a csalás méretéről és arról, hogy milyen hatással volt a DJI-ra. A DJI alkalmazottjai, viszonteladói és az ipari bennfentesek elmondásai alapján a 150 milliós összeg csupán töredéke volt a csalás valódi méretének, és az ügy komoly csapást mért a cég ellátási láncára is.

 

Különösen a DJI gimbal– és kamerarészlegei sínylették meg az ügyet. A márkának kényetlen volt új beszállítókat és gyártókat keresnie, hogy folytathassa a termelést. A bennfentesek elmondása szerint a DJI-nak sikerült is találnia új gyártókat, azonban azok végül nem feleltek meg a márka elvárásainak.

 

Az Inspire 3 és a Phantom 4 Pro rögtön háttérbe kényszerültek. Az Inspire 3 terveit félretették, a Phantom 4 Pro gyártása pedig súlyosan visszaesett, aminek köszönhetően a népszerű drón a legtöbb helyen alig volt készleten (és a viszonteladók azt sem tudták megmondani, hogy mikor várható újabb szállítmány). Tekintve hogy egy már évek óta létező modell gyártása is kihívássá vált a DJI számára, nem meglepő, hogy a Phantom 5-ről semmit nem hallottunk 2019-ben.

 

Ha belegondolunk, az sem csoda, hogy a DJI az utóbbi években sokkal többet foglalkozott az összehajtható Mavic drónokkal, hiszen korszerűbb kialakításuk és funkcióik miatt óriási népszerűségre tettek szert.

 

A Phantom vonal egyelőre még nem ért véget, de jelentős hátrányba került – legalább is a fogyasztói piacon, ugyanis a nagyvállalati felhasználásra készült drónok (Phantom 4 RTK és P4 Multispectral) kínálata továbbra is stabil.

 

Kérdőjel tehát, hogy a Phantomok visszatérnek-e valaha a polcokra, de egyre kevésbé valószínű, hogy a közeljövőben stabilizálódik majd a vonal (és ezzel, hogy mostanában láthatjuk a Phantom 5-öt). 

 

Adatbiztonsági problémák

Az Egyesült Államokban egyre többet lehetett hallani a különböző adatbiztonsági ügyekről is. Az egész 2017-ben kezdődött, amikor az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy sebezhetőségeik miatt nem használ többé DJI drónokat.

 

Később, 2019 májusában az USA Belbiztonsági Minisztériuma (Department of Homeland Security ) felhívta a cégek figyelmét, hogy a kínai gyártású drónok érzékeny adatokat küldhetnek vissza Kínába, amelyek így külső felekhez is eljuthatnak.

 

A történet legutóbbi fejezete arról szólt, hogy a törvényhozók bemutatták a Nemzetbiztonsági Dróntörvényt (National Security Drone Act), aminek lényege, hogy a kormányhatóságok ne vásárolhassanak állami pénzből kínai gyártású drónokat – így DJI modelleket sem.

 

Ezek csupán a nagyobb mozzanatai voltak az elmúlt évek adatbiztonsági bonyodalmainak, amelyek arra kényszerítették a DJI-t, hogy minél hamarabb megoldásokkal álljon elő a problémákra. 2019-ben a kínai márka bejelentette, hogy „a felhasználók adatai nem az ő dolguk” és elmagyarázta, hogy a pilóták hogyan akadályozhatják meg, hogy bármilyen információ kikerüljön az internetre róluk a drónokon keresztül. Ezeket az üzeneteket a DJI több kulcsfontosságú alkalmazottja is szajkózta, és elhangzottak különféle vállalati rendezvényeken is.

 

Mindezek mellett a DJI egy „kormányzati verziót” (Government Edition) is készített drónjából, amely minden adatot magába zár, megakadályozva ezzel az illetéktelen hozzáférést. A cég továbbá felajánlotta, hogy gyártási kapacitásának egy részét áthelyezi az Egyesült Államokba, azon belül is Kaliforniába.

 

A DJI ezen kívül elkezdett fokozott figyelmet fordítani arra, hogy közvetlenebb kapcsolatba kerüljön az amerikai kormánnyal, hogy hamarabb reagálhasson az adatbiztonsági ügyekre és minél gyorsabban előállhasson a szükséges megoldásokkal.

 

Ha a 150 milliós csalás nem lett volna elég, ezek az ügyek is komoly terhet borítottak a DJI hátára. Kisebb csoda, a cégnek még így is sikerült több termékkel is előállnia 2019-ben (habár az egyetlen drón ezek közül a DJI Mavic Mini volt).

 


 

címkék:
DJI Phantom 4 PRO+ V2.0

DJI Phantom 4 PRO+ V2.0 vásárlás, akció

699.900 Ft

A Phantom 4 Pro V2.0 és a Phantom 4 Pro+ V2.0 esetében a drón felépítése, kamerája teljesen...

Megtekintés
 
 
Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában 2020. február 12.

Drónokat vetnek be a települések fertőtlenítésére Kínában

A Kínát és a környező országokat rettegésben tartó koronavírusról már az egész világ hallhatott. A betegségnek már számos halálos áldozata van, de szerencsére az emberi zsenialitás gyakran ilyen szükséghelyzetekben mutatkozik meg igazán.


Tovább a többi hírhez