Visszatekintés: ezek történtek a DJI háza táján 2019-ben

Főoldal > Visszatekintés: ez történt a DJI-nál 2019-ben

DrónExpert

Visszatekintés: ez történt a DJI-nál 2019-ben


2020/01/20

2019-ben a DJI legnagyobb (és egyben legapróbb) dobása a drónpiacon kétségtelenül a Mavic Mini volt. Az éppen, hogy nem 250 grammos drón több országban is mentesíti a pilótát mindenféle engedély kötelessége alól, azonban ennek ellenére meglepően sok hasznos funkciót kínál az átlag felhasználó számára.

Visszatekintés: ez történt a DJI-nál 2019-ben

De hol vannak a nagyágyúk? Szinte biztos, hogy a DJI 2020-ban is elkápráztat majd bennünket néhány izgalmas újdonsággal – a kérdés csak az, hogy mivel. 

 



Ilyen volt 2019 a DJI háza táján

2018 végén sokan pozitív reményeket fűztek 2019-hez, ugyanis úgy tűnt, hogy több új DJI drón is a piacra kerülhet majd az évtized vége előtt. Volt szó többek között a hőn áhított DJI Phantom 5-ről, ami állítólag a cserélhető objektíveket is támogatta volna, azonban ez a projekt végül feledésbe merült. A DJI Spark 2-t is sokan várták még a nyár előtt, azonban ehelyett a DJI Mavic Minit kaptuk, méghozzá sokkal később.

 

A DJI Inspire 3 (amiről lejjebb bővebben is szót ejtünk majd) bemutatását szintén 2019-re jósolta a drónközösség, de végül ez sem jött össze.

 

Volt szó arról is, hogy a DJI Phatnom 4 V2.0 2019 őszén visszatér majd a polcokra – nos… nem. Ez azért is volt nagy meglepetés, mert a drónt és (az alapmodellnél magasabb) árát a hivatalos DJI webáruházban is láthattuk.

 

A DJI a világ ellen – Nehéz 2019-et zárt a kínai cég

2019-ben rájárt a rúd a DJI-ra, ugyanis három komoly csapást kellett elszenvednie az évtized utolsó esztendeje során. Lássuk részletesen, hogy mik is voltak ezek.

 

A kereskedelmi háború

Még ha a következő két súlyos probléma nem is gátolta volna a DJI ténykedését 2019-ben, Kína márka létére a DJI is az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viszály áldozata lett. A megemelkedett vámok miatt a DJI-nak választania kellett: vagy meghagyja eredeti árait, és a saját profitjából fedezi az extra költségeket, vagy megemeli az árait, veszélyeztetve ezzel az értékesítések visszaesését.

 

Mivel a DJI-nak nem igazán van jelentős versenytársa, így a márka végül az áremelés mellett döntött, ezzel a vásárlókra terhelve a megnövelt vámokat.

 

Több ipari bennfentesek elmondása szerint ez is akadályozta a DJI Phantom 4 Pro V2.0 visszatérését, mert az egyébként is drágább drón ára így már túl magas lett volna a piac számára – ez a probléma azonban mára megoldódott, a DJI Phantom 4 PRO V2.0 újra elérhető IDE kattintva! 

 

A 150 millió dolláros botrány

Már az évindítás sem volt zökkenőmentes a DJI számára, a cég ugyanis rájött, hogy bizonyos alkalmazottjai magasabb áron értékesítették termékeiket személyes haszon céljából.

 

Hivatalosan nagyon kevés információ látott napvilágot a csalás méretéről és arról, hogy milyen hatással volt a DJI-ra. A DJI alkalmazottjai, viszonteladói és az ipari bennfentesek elmondásai alapján a 150 milliós összeg csupán töredéke volt a csalás valódi méretének, és az ügy komoly csapást mért a cég ellátási láncára is.

 

Különösen a DJI gimbal– és kamerarészlegei sínylették meg az ügyet. A márkának kényetlen volt új beszállítókat és gyártókat keresnie, hogy folytathassa a termelést. A bennfentesek elmondása szerint a DJI-nak sikerült is találnia új gyártókat, azonban azok végül nem feleltek meg a márka elvárásainak.

 

Az Inspire 3 és a Phantom 4 Pro rögtön háttérbe kényszerültek. Az Inspire 3 terveit félretették, a Phantom 4 Pro gyártása pedig súlyosan visszaesett, aminek köszönhetően a népszerű drón a legtöbb helyen alig volt készleten (és a viszonteladók azt sem tudták megmondani, hogy mikor várható újabb szállítmány). Tekintve hogy egy már évek óta létező modell gyártása is kihívássá vált a DJI számára, nem meglepő, hogy a Phantom 5-ről semmit nem hallottunk 2019-ben.

 

Ha belegondolunk, az sem csoda, hogy a DJI az utóbbi években sokkal többet foglalkozott az összehajtható Mavic drónokkal, hiszen korszerűbb kialakításuk és funkcióik miatt óriási népszerűségre tettek szert.

 

A Phantom vonal egyelőre még nem ért véget, de jelentős hátrányba került – legalább is a fogyasztói piacon, ugyanis a nagyvállalati felhasználásra készült drónok (Phantom 4 RTK és P4 Multispectral) kínálata továbbra is stabil.

 

Kérdőjel tehát, hogy a Phantomok visszatérnek-e valaha a polcokra, de egyre kevésbé valószínű, hogy a közeljövőben stabilizálódik majd a vonal (és ezzel, hogy mostanában láthatjuk a Phantom 5-öt). 

 

Adatbiztonsági problémák

Az Egyesült Államokban egyre többet lehetett hallani a különböző adatbiztonsági ügyekről is. Az egész 2017-ben kezdődött, amikor az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy sebezhetőségeik miatt nem használ többé DJI drónokat.

 

Később, 2019 májusában az USA Belbiztonsági Minisztériuma (Department of Homeland Security ) felhívta a cégek figyelmét, hogy a kínai gyártású drónok érzékeny adatokat küldhetnek vissza Kínába, amelyek így külső felekhez is eljuthatnak.

 

A történet legutóbbi fejezete arról szólt, hogy a törvényhozók bemutatták a Nemzetbiztonsági Dróntörvényt (National Security Drone Act), aminek lényege, hogy a kormányhatóságok ne vásárolhassanak állami pénzből kínai gyártású drónokat – így DJI modelleket sem.

 

Ezek csupán a nagyobb mozzanatai voltak az elmúlt évek adatbiztonsági bonyodalmainak, amelyek arra kényszerítették a DJI-t, hogy minél hamarabb megoldásokkal álljon elő a problémákra. 2019-ben a kínai márka bejelentette, hogy „a felhasználók adatai nem az ő dolguk” és elmagyarázta, hogy a pilóták hogyan akadályozhatják meg, hogy bármilyen információ kikerüljön az internetre róluk a drónokon keresztül. Ezeket az üzeneteket a DJI több kulcsfontosságú alkalmazottja is szajkózta, és elhangzottak különféle vállalati rendezvényeken is.

 

Mindezek mellett a DJI egy „kormányzati verziót” (Government Edition) is készített drónjából, amely minden adatot magába zár, megakadályozva ezzel az illetéktelen hozzáférést. A cég továbbá felajánlotta, hogy gyártási kapacitásának egy részét áthelyezi az Egyesült Államokba, azon belül is Kaliforniába.

 

A DJI ezen kívül elkezdett fokozott figyelmet fordítani arra, hogy közvetlenebb kapcsolatba kerüljön az amerikai kormánnyal, hogy hamarabb reagálhasson az adatbiztonsági ügyekre és minél gyorsabban előállhasson a szükséges megoldásokkal.

 

Ha a 150 milliós csalás nem lett volna elég, ezek az ügyek is komoly terhet borítottak a DJI hátára. Kisebb csoda, a cégnek még így is sikerült több termékkel is előállnia 2019-ben (habár az egyetlen drón ezek közül a DJI Mavic Mini volt).

 


 







Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD