Összehasonlító fül

A GoPro Hero vonal sztárja, a GoPro Hero6 Black több szempontból is különbözik előjdétől (Hero 5 Black), sokan mégis nehezen tudják csak eldönteni, hogy szükségük-e lenne a legújabb (és valamivel drágább) modellre, vagy elegendő lenne-e számukra a régebbi (de még mindig versenyképes) Hero5 Black.


ESC
search

GoPro Hero 6

Megvásárolható:
igen
Státusz:
raktáron
Várható szállítás:
1-3 munkanap
Gyártó:
GoPro

Ár: 159 900 Ft
Akciós ár: 127 900 Ft
A Hero vonal legújabb sztárja, a Hero6 Black több szempontból is különbözik előjdétől (Hero5 Black), sokan mégis nehezen tudják csak eldönteni, hogy szükségük-e lenne a legújabb (és valamivel drágább) modellre, vagy elegendő lenne-e számukra a régebbi (de még mindig versenyképes) Hero5 Black.


Az ár tartalmazza az ÁFÁt

Leírás

Néhány évvel ezelőtt az akciókamerák világát csupán néhány nagyobb játékos birtokolta, manapság azonban már rengeteg gyártó igyekszik saját termékeivel elárasztani a piacot. Kétségtelen azonban, hogy az első helyen még mindig a GoPro Hero vonalának termékei állnak, azokból is a Black névre hallgató modellek.
 Nézzük, hogy mi mindent kínál a legújabb versenyző, a GoPro Hero 6!

 

Sebesség, és még több sebesség

Külsőleg a két modell (GoPro Hero 5 és GoPro Hero6) szinte teljesen megegyezik egymással (az egyetlen szembetűnő különbség talán csak a Hero5 és a Hero6 feliratok a vázak oldalán), viszont a két fekete burok tartalma már távolabb áll egymástól.

 

A GoPro Hero6 Black lényegében elődjének felturbózott változata, ami mind teljesítményében mind képességeiben is megmutatkozik.

 

Sokakat kétségtelenül az új felvételi lehetőségek nyűgöznek majd le – a GoPro Hero6 Black ugyanis már 60 FPS-es sebességgel képes 4K-s videók rögzítésére, míg a FullHD-s felvételeknél a 240 FPS lett a maximális limit. Ez bőven elegendő képkockát biztosít, hogy látványos lassított videókat készíthessünk (4K ban kétszeres, FullHD felbontásnál pedig akár tízszeres lassítással). A Hero5 Black ezeknek csupán a felét képes teljesíteni (4K@30, 1080p@120).

 

A Hero6 Black fekete mágiája az új GP1 feldolgozóegységből árad, amivel a GoPro lényegében az előző modell teljesítményének dupláját volt képes elérni. De ez még mindig nem minden…

 

GoPro Hero 6 Black – Váz, design, és kijelző

Fizikai kialakítását tekintve a 6-os Hero nem különbözik elődjétől. A váz maga pontosan ugyan az, amivel a Hero 5 is érkezett. Ez jó hír azoknak, akik szeretnék 5-ös modelljüket újra cserélni, ugyanis minden kiegészítőjük tökéletesen működik majd a Hero 6-tal is.

 

A készülék hátulját továbbra is egy érintőképernyő foglalja el, itt azonban már észre lehet venni bizonyos különbségeket, ugyanis a kijelző minősége láthatóan javult az elődhöz képest. A GoPro Hero 6 Black színei lényegesen élénkebbek az 5-ös fakó képéhez képest.

 

A képernyő továbbá jobban érzékeli az érintéseket, úgymint például az ujjhúzásokat, ami egyszerűbbé teszi a menük közötti navigációt és a készülék kezelését. Természetesen megvan a hangalapú kezelés is, tehát a kamera akár kéz nélkül is használható felvételekre.

 

A GoPro Hero 6 Black volt azonban az első modell amiben megjelent a hanggal való ébresztés és „altatás” funkció. Amikor hangparanccsal kapcsolod ki a készüléket, valójában egy nagyon takarékos készenléti üzemmódba vált, és folyamatosan figyeli, hogy mikor utasítod felvételre egy újabb paranccsal, amikor is pillanatokon belül el is kezdi a rögzítést. Ez a készenléti üzemmód 8 órán keresztül aktív, ez után pedig a készülék „rendesen” is kikapcsol.

 

A hangparancsos vezérlés funkció nagyon hasznos lehet, de zajosabb körülmények között (pl. erős szélben) a készülék nem mindig hallja az elhangzott utasításokat. Természetesen a kamerán található felső gombbal is el lehet indítani a felvételt, ha erre van szükség.

 

A GoPro Hero 6 10 méteres mélységig minden további védelem nélkül vízálló, ennél komolyabb merülésekhez viszont már külön védővázra lesz szüksége (és ha van már ilyened egy Hero 5-höz, akkor azt is használhatod vele).

 

A Hero 6-tal együtt egyébként néhány új rögzítő tartozékot is piacra dobott a GoPro. Ilyen például a Shorty is, ami egy apró, teleszkópos markolat, 20 centis maximális hosszal, és három kicsiny kihajtható állványlábbal.

 

A korábbi GoPro rögzítő tartozékokkal szemben egy pozitív változás, hogy a készülék rögzítéséhez használatos hüvelykszorító itt egy rövid alumíniumcsavar lett. Ez különösen az utazók számára jó hír, akiknek így kevésbé kell attól tartaniuk, hogy a szorító valamibe beleakad a táskájukban vagy a zsebükben, amikor hirtelen elő akarják rántani a kamerát, hogy gyorsan rögzíteni tudjanak vele.

 

GoPro Hero 6 Black – Főbb tulajdonságok

A GoPro Hero 6 Black egyik legjelentősebb újítása az előző generációhoz képest GP1 processzor. Ez az aprócska alkatrész teszi lehetővé a készülék számára, hogy sokkal merészebb felbontás/FPS kombinációkat legyen képes rögzíteni.

 

Míg az előző Hero csak 30 FPS-ben volt képes 4K-s felvételeket készíteni, addig a GoPro Hero 6 Black már 60 FPS-ben is képes erre a felbontásra. A FullHD (1080p) felvételek FPS-e is megduplázódott 120-ról 240-re. Köztes beállításként 2,7K-s felbontás is választható 120 FPS mellett.

 

A Hero 6 Black végre 4K-s felbontásban is kínál elektronikus képstabilizációt, ámbár csak 30 FPS mellett, de ez még mindig sokkal hasznosabb, mint az 5-ös modell, ami csak FullHD felbontásban, és csak 60 FPS mellett volt képes erre (hasonlóképpen a 6-os Hero már 120 FPS-nél is képes stabilizálni a FullHD felvételeket, de 240-nél nem). Maga a stabilizáció minősége is sokat javult, ami persze nagy piros pont a GoPrónak.

 

A GoPro valójában rákényszerült az effajta innovációra, ugyanis közvetlen versenytársai komolyan kezdték beérni legfejlettebb modelljeit tulajdonságaikban. Valójában nem is a GoPro volt az első gyártó, ami 60 FPS-es 4K felvételeket kínált egy akciókamerában, de persze nem kellett sok idő, hogy visszakerüljön a mezőny elejére, ami a GP1-es processzornak köszönhető.

 

A GP1 felelős továbbá a GoPro Hero 6 Blackben működő videóanalízis rendszerért is, ami közvetlenül kapcsolódik a GoPro automatikus tartalomkészítő eszközéhez, a QuikStorieshoz. GP1 képes kielemezni a készülék érzékelőiből (GPS, gyorsulásmérő, giroszkóp, mikrofon) érkező adatokat, majd ezek alapján, gépi tanulást alkalmazva a Quik alkalmazás összeállítja a kész, összevágott videót, méghozzá úgy, hogy ehhez szinte (vagy egyáltalán) semmilyen külső beavatkozásra nem lesz szükség a felhasználó részéről.

 

Az alkalmazás lényegében egy olyan videót állít össze, amiben az általa leglátványosabbnak ítélt felvételek szerepelnek. Ez egyrészt megkönnyíti azok munkáját, akik szívesebben töltik idejüket extrém sportolással, mint videóvágással, és leveszi a terhet azok válláról, akik nem igazán értenek az ilyesfajta szerkesztgetéshez.

 

Az egész ökoszisztéma elméletileg remekül működik: a GoPróhoz tartozó mobilalkalmazás észleli, ha új felvétel kerül a Hero 6-ra, letölti azt, és automatikusan össze is vágja benne a legjobb pillanatokat.

 

Ezt a feljavított Wi-FI teljesítmény is elősegíti, ami már 5GHz-s kapcsolatot is képes létesíteni egy kompatibilis eszközzel, ami az előző modellnél háromszor gyorsabb fájlátviteli sebességeket tesz lehetővé. Ez mindenképpen nagy segítség, mert a 4K-s videók még így is viszonylag lassan érnek át.

 

Sajnos az automatikus fájlátvitel nem mindig működik, de ha saját kezűleg választjuk ki a fájlokat, akkor nincs gond a másolásukkal. Az 5GHz-s Wi-Fi továbbá igencsak erősen meríti az akkumulátort, ezért érdemes inkább nem vesződni a fájlok azonnali átvitelével, és akkor végezni ezt, amikor a kamera töltés alatt van, különben fontos pillanatokról maradhatsz le a merülő akku miatt.

 

Az alkalmazáson keresztül továbbá kényelmesen kezelhető a kamera, és persze egy élőképet is láthatunk rajta. Az élőkép kevesebbet késik, mint valaha, alig észrevehetően. A Bluetooth továbbra is alkalmazható az eszközök összekapcsolására, és lényegesebben kevesebb energiát fogyaszt, mint a Wi-Fi.
 


 

 

Stabil felvételek a GoPro Hero 6-tal

Ugyan a GoPro új hőse még mindig csak digitális videóstabilizációt biztosít, természetesen ez is sokat fejlődött az előző iteráció óta, így a Hero6 Black sokkal intenzívebb körülmények között is képes tiszta, sima videóképet rögzíteni.

 

Gyorsabb Wi-Fi a GoPro Hero 6-ban

A Hero6 Blackbe 5GHz-s Wi-Fi egység került, ami háromszor olyan gyors vezeték nélküli átvitelre képes, mint elődje.

 

Fejlődött a QuickStories funkció a GoPro Hero 6-ban

A QuickStories funkciót szintén a hátán cipeli az új GP1 processzor, korszerűbb szoftveres feldolgozást biztosítva a Hero6 Black felhasználói számára. Röviden, a QuickStories képes a nyers videókat automatikusan megszerkeszteni – ez a funkció szintén háromszor gyorsabban működik, mint a Hero5-nál.

 


Mi a helyzet a videófelbontással? – Nagyobb FPS a GoPro Hero 6-ban!

Habár a GoPro Hero6 Black még mindig „csak” 4K-ig képes felmenni, az új feldolgozóegységnek köszönhetően szinte minden felbontás mellett nagyobb FPS-t garantál, mint az 5-ös hős.

 

Az előretekintésre utal továbbá, hogy a GoPro Hero6 Black már 4:3-as képarány mellett is képes 4K-s videót rögzíteni (legfeljebb 30 FPS-sel), teljesen kihasználva ezzel a rendelkezésre álló szenzorfelületet.

 

A GoPro Hero 6 képminősége

Senkit se tévesszen meg, hogy a maximális videófelbontás nem változott az új Black modellel, ugyanis a képminőség látható javulást mutat elődjéhez képest.

 

Mindkét szerkezetben egy-egy 12 megapixeles kamera dolgozik, de a Hero6 Black észrevehetően nagyobb dinamikus tartományt képes rögzíteni, nem is beszélve arról, hogy a sötét körülmények között felvett videók is tisztábbakként kerülnek le a szenzorról.

 

A GoPro szerint a Hero6 új Global Tone Mapping (GTM) módja lényegesebben (nagyjából négyszer) nagyobb dinamikájú fényképek rögzítésére is képes, mint a Hero5-ben található Wide Dynamic Range (WDR) funkció.

 


Zoomolás egy érintéssel a GoPro Hero 6-ban

Míg a Hero5 három előre beállított nagyítási szintet kínál csak (amiket különböző fülek segítségével lehet kiválasztani), a Hero6 Blacknél sokkal egyszerűbb a zoom átállítása. Egyszerűen csak meg kell érinteni a képernyőt és le- vagy felhúzni az ujjunkkal, hogy pontosabban megadhassuk, milyen nagyítást szeretnénk.

 

Egyéb hasonlóságok és különbségek:  GoPro Hero 6 vs. GoPro Hero 5

Mint azt már korábban említettük, a Hero5/Hero6 feliratokon kívül a két modell váza minden tekintetben megegyezik egymással (így a jelenlegi Hero5 tulajdonosok minden kiegészítőjüket használhatják majd az új modellel).

 

Mindkét Hero 10m-ig vízálló, és mindkettőben helyet kapott egy Micro HDMI, illetve egy USB-C csatlakozó és mindkettő microSD kártyákat fogad el.

 

 
A legfontosabb drón kiegészítők 2019. november 21.

10 drónkiegészítő, amire minden pilótának szüksége van

Akár most tervezel drónt vásárolni magadnak, akár egy új készülék büszke tulajdonosa vagy, a megfelelő kiegészítők drasztikusan fokozhatják a drónreptetés örömeit számodra. A legtöbb drónhoz több tucatnyi kiegészítő létezik, amelyek vagy biztonságosabbá, kényelmesebbé teszik a reptetést, vagy éppen kibővítik felszerelésed funkcióit.

Drón építés: komplett útmutató, hogy megépíthesd saját drónod! 2019. november 21.

A komplett útmutató saját drónod megépítéséhez

Kész drón vagy inkább saját épített? Ha ezútóbbit választanád, abban is segítünk! Íme az ultimate útmutató saját drón építéséhez - ami segíteni fog az elindulásban!

DJI Mavic Mini drón 2019. november 21.

DJI Mavic Mini drón: Kicsi a bors, de legális

A DJI 2019-es nagy újítása, a DJI Mavic Mini drón már virtuális polcainkon várja a vásárlókat. De mit is tud ez az apró, ám annál ütősebb drón? Mutatjuk a főbb tudnivalókat!

A legjobb DJI drónok listája 2019. november 21.

A legjobb DJI drónok a piacon

Szeretnéd magad megajándékozni egy új drónnal – vagy éppen csak most kóstolnál bele a drónozás élményébe? Akár kezdőként, akár profiként vennéd kézbe a távirányítót, számos opció közül válogathatsz. Cikkünkben a legjobb DJI drónokat és azok főbb jellemzőit soroljuk fel, hogy kiválaszthasd a legjobbat magadnak!


Tovább a többi hírhez

Ⓒ 2017 - 2019 DRONEXPERT.HU

Honlapkészítés, webdesign: Expedient