Összehasonlító fül

Horvátországban szeretnél drónozni? Mutatjuk a legfontosabb drón szabályozásokat Horvátországban! A biztonságos, jogszerű repülésért mindig tájékozódj az adott ország szabályaival kapcsolatban!


search

Ossza meg!


Szakszótár

Horvátország


A horvátországi repülésrendészettel foglalkozó Croatian Civil Aviation Agency (CAA) szerint engedélyezett drónt reptetni Horvátország területén, de természetesen csak a megszabott szabályok betartása mellett.

 

Ha kérdésed van a horvátországi drónhasználati szabályokkal kapcsolatban, akkor az uas@ccaa.hr email címen, vagy a +385 1 2369 300 telefonszámon teheted fel ezeket közvetlenül a CAA-nak.

 

Általános drónhasználati szabályok Horvátországban

Amennyiben Horvátországba szeretnél utazni, hogy drónfelvételeket készíts, a következő szabályokkal kell tisztában lenned:
•    Ne repülj a 120 méternél magasabbra a talaj felett VAGY 50 méternél magasabbra egy akadály felett – amelyik magasabb.
•    Ellenőrzött légtér közelében ne repülj 5 kilométernél közelebb a repülőtérhez, illetve ne repülj 50 méternél magasabbra.
•    Ellenőrizetlen légtér közelében ne repülj 3 kilométernél közelebb a repülőtérhez, illetve ne repülj 120 méternél magasabbra.
•    Mindig legyen szabad szemmel is látható számodra a drón, amelyet irányítasz.
•    A drónoknak legalább 30 méteres távolságot kell tartaniuk minden, a drónreptetésben nem résztvevő személytől, hacsak nem aktív valamilyen lassú sebességű mód, amiben a drón nem képes 3 méter/másodpercnél gyorsabban repülni. Ilyen esetben a biztos távolság 5 méterre csökken.
•    A drónoknak legalább 50 méteres távolságot kell tartaniuk embercsoportoktól.
•    Minden 5 kg-nál nehezebb drónt el kell látni egy nem éghető azonosító lemezzel. 5 kg alatt nem éghető címkét kell használni erre. Az azonosító lemeznek vagy a címkének tartalmaznia kell a drón azonosítóját és a tulajdonos elérhetőségeit (teljes név, cím, telefonszám/email).
•    Ne kezelj egyszerre egynél több drónt.
•    Ne reptess drónt olyan területeken, ahol éppen balesetre vagy egyéb vészhelyzetre reagálnak az illetékes szervek.
 


Dji MINI2 drone bemutató 2021. július 09.

Dji MINI2 drone bemutató

Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés...

Dróntechnológia 2020: a legelterjedtebb felhasználási szokások 2020. február 24.

A dróntechnológia múltja és jelene, jövője

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.

A drónreptetés alapjai kezdőknek 2020. február 17.

A drónreptetés alapjai kezdőknek

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél. Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!  

DJI Mavic drónok: DJI Mavic Mini, DJI Mavic PRO, DJI Mavic 2 2020. február 17.

Melyik DJI Mavic drón való neked?

Pályafutása során a DJI számos Mavic drónt dobott a piacra, és aki így 2020 elején végigpillant a termékcsalád tagjain, az láthatja, hogy a különböző modellek árai jócskán eltérnek egymástól. Szóval mi a különbség a DJI Mavic széria drónjai között? Miért választana valaki egy drágább modellt egy megfizethetőbb helyett vagy éppen fordítva? Mire kell odafigyelni, ha az ember DJI Mavic drónt szeretne vásárolni magának? A következő összehasonlításban minden kérdésre választ adunk, a cikk végén...


Tovább a többi hírhez